Derfor er kollagen viktig for kroppen din

Kollagen er det mest vanlige proteinet i vev og kan utgjøre så mye som 25% av den totale proteinvekten. Kollagen har en høy strekkfasthet og er den viktigste bestanddelen i brusk, leddbånd, sener, ben og tannben. 

derfor er kollagen viktig

Uten kollagen ville det ikke ha vært noe som bandt kroppen din sammen!

Det er kollagenet i kroppen som bidrar til å gjøre vev robust og spenstig, og takket være kollagen tåler vi en “strekk”. 

Men kroppen vår lager mindre mengder kollagen etter hvert som vi blir eldre. Ifølge det amerikanske nettstedet Healthline kan kollagenproduksjonen synke når vi utsettes for overdreven soleksponering, røyking, inntar mye alkohol eller får lite av søvn og mosjon. Det skal vi se nærmere på lenger ned i saken.

Les også: Stor guide: Dette må du vite om kosttilskudd 

Forskjellen på kollagen 1 og 2

Kollagen type 1 står for omtrent 90% av kollagenet i menneskekroppen. Du finner denne varianten i hud, sener og beinvev. 

Den er også sentral for sårheling og finnes i arrvev. 

Kollagen type 2 du finner i all leddbrusk og som gjør at vi kan bevege oss lett og ledig.

Denne typen består av tre lange kjeder av aminosyrer som er bundet sammen av et fibernettverk. Dette er hovedkompontenten i all brusk som finnes i kroppen, både hos mennesker og dyr. 

Kollagen type 2 gir brusk elastisitet og støtter opp om leddene våre. Den er altså viktig for å holde kroppen myk og smidig. 

Les også: Når er det best å ta kosttilskudd?

Derfor er kollagenfibrene så utrolig viktige

Det finnes totalt rundt 28 typer kollagen, og disse har alle forskjellige strukturer, og sunne nivåer av kollagen bidrar til veldig mange prosesser i kroppene våre:

 • Leddhelse
 • Beskytter nyrene og andre organer
 • Viktig for hudens elastisitet 
 • Et sunt kardiovaskulært system

Men med alderen endres kollagenet i de dype hudlagene fra å fungere som et tett sammenvevd nettverk av fibre, til å bli mindre sammenvevd. Resultatet er at kollagenfibrene blir tynnere og svakere, med en rekke konsekvenser for andre deler av kroppen vår. 

Les også: Hvilke kosttilskudd bør man ta?

Så hva fører til tap av kollagen?

Når vi blir eldre synker kollagenproduksjonen vår naturlig. Disse endringene gir aldringstegn som rynker og tørr, slapp hud. Dessuten blir kollagenet vi har i skjelettet også dårligere med alderen, noe som fører til redusert styrke i beina. 

Men i tillegg til aldring kan kosthold og livsstil gjøre det surt for kollagenet vårt:

 • Røyking bryter ned kollagen og forårsaker aldring av huden, rynker og tap av elastisitet. 
 • Overdreven drikking har vist seg å framskynde aldring av huden ved å redusere kollagenproduksjonen og skade hudens evne til å reparere seg selv
 • En diett med mye sukker kan føre til tidlig aldring
 • Overdreven soleksponering svekker også kollagenproduksjonen. 

Et lite tips: C-vitamin er viktig for kollagen

Det er spesielt ett vitamin som er viktig for at det skal kunne skje normal kollagendannelse i kroppen, nemlig vitamin C. 

Vitamin C bidrar til:

 • Normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes normale funksjon
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes normale funksjon
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for bruskens normale funksjon
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for tannkjøttets normale funksjon
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon 

Tilførsel av C-vitaminer er positivt for kollagenproduksjonen i kroppen.

Så hvordan få i deg nok kollagen?

Kroppen din produserer kollagen helt naturlig selv, men du kan også få kollagen via kilder som kyllingskinn, fiskeskinn samt som egne kollagentilskudd. 

Gode kilder til kollagen I er:

 • Marint kollagen (i fisk)
 • Eggehvite
 • Proteinrike matvarer som storfekjøtt
 • Benbuljong

Det finnes i dag også et stort marked for kollagenprodukter, både som ulike typer kosttilskudd og ansiktskremer, og du finner kollagen i pulver, kapsler og flytende form. 

Det er dessuten blitt vanlig at kosmetikkselskaper benytter kollagen i fuktighetskremer og serum: Dette er fuktighetsgivende og har fuktighetsbevarende egenskaper. 

Vitamail har utviklet to bestselgende kollagenprodukter i Norden. Flex5X for ledd, muskler og brusk. Og GreatSkin for sunnere hud.

Kilder: