Når er det best å ta kosttilskudd?

Det er i dag blitt svært vanlig å supplere med et ekstra tilskudd for å dekke det totale ernæringsbehovet. Akkurat når du skal ta vitaminene beror på hvilke type tilskudd du tar, men det viktigste er uansett å være konsekvent. 

Når er det best å ta kosttilskudd?

Det finnes for eksempel noen vitaminer som vil absorberes lettere i kroppen hvis du tar det sammen med et måltid. Mens andre bør du ta på tom mage.

I denne artikkelen kan du lese hvordan du helst bør spise de ulike typer vitaminene for å få best effekt. 

Les også: Stor guide – dette må du vite om kosttilskudd

Er det viktig med tidspunktet?

Ulike vitaminer virker på forskjellig måte. Det betyr at det er noen hensyn å ta når det kommer til tidspunkt og om du bør spise dem sammen med mat. 

Det finnes ingen entydige svar på når du skal spise kosttilskudd, siden de virker ulikt. For eksempel skiller vi mellom vannløselige og fettløselige vitaminer. 

Det viktigste er uansett at du ikke har opphold mellom de dagene du spiser kosttilskudd, spesielt hvis du tar dem for å dekke en mangel. 

Vannløselige vitaminer

La oss først se på de vannløselige vitaminene. Disse er ikke kroppen vår i stand til å hverken produsere eller lagre på egenhånd. Derfor må vi få dem via dyre- og planteriket, og noen ganger fra supplerende kilder slik som kosttilskudd. 

Vannløselige vitaminer inkluderer vitamin C og de fleste typer B-vitaminer

vannløselige vitaminer
C- og B-vitaminer er eksempler på vannløselige vitaminer som du ikke trenger å ta med mat.

Når skal du spise vitamin C 

Du kan trygt spise vitamin C i anbefalte mengder når som helst på dagen. Disse finner du naturlig i en rekke planteprodukter, som appelsinjuice, grapefrukt og sitroner. 

Kroppen klarer imidlertid ikke å lagre vitamin C. Derfor bør du få det i deg daglig, ideelt sett i små doser gjennom dagen. 

Les også: Hvilke kosttilskudd bør man ta?

Når skal du spise vitamin B?

Vi tar blant annet B-vitamin da det kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse (B3). 

Det finnes hele åtte forskjellige typer B-vitaminer, og hver av dem har sin egen funksjon i kroppen. Disse er:

 • tiamin
 • riboflavin
 • vitamin B-6
 • niacin
 • biotin
 • vitamin B-12
 • folsyre
 • pantotensyre

Det er generelt helt trygt å ta flere B-vitaminer samtidig. Det er dessuten mange produsenter som tilbyr utvalgte vitaminkomplekser, som er en kombinasjon av den daglige mengden av hver type B-vitamin. 

Siden vitamin B kan bidra til normal energiomsetning i kroppen, er den beste tiden å ta tilskuddet på når du våkner om morgenen. Det finnes for eksempel studier som sier at B6 kan forstyrre søvnen og gi livlige drømmer.

Men det kan du unngå ved å spise dem om morgenen. 

Fettløselige vitaminer

Vi trenger fettløselige vitaminer i små doser. Men for store doser av fettløselige vitaminer kan være skadelig eller giftig for kroppen vår. 

Du vil i de fleste tilfeller få dekket behovet ditt fra et sunt og variert kosthold. 

vitamin d er fettløselig vitamin
Vitamin D er eksempel på fettløselig vitamin som du bør spise sammen med mat.

Eksempel på fettløselige vitaminer:

 • vitamin A
 • Vitamin D
 • vitamin E
 • vitamin K

Det som kjennetegner denne gruppen vitaminer er at de løses opp i fett. Derfor bør du fortrinnsvis spise dem sammen med måltidet for å forbedre absorbsjonen. 

Prenatale vitaminer

Prenatale vitaminer er vitaminer og mineraler beregnet for kvinner som planlegger å bli gravid, som er gravid og under amming etter fødsel. 

Helsedirektoratet anbefaler for eksempel alle kvinner som planlegger graviditet å spise et folattilskudd (folsyre) på 400 mikrogram daglig i minst en måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder. 

Siden folat er vannløselig, bør du ta det på tom mage. 

Det finnes også prenatale vitaminer som kombinerer folsyre med jern eller kalsium

Disse er anbefalt å kombinere med mat for å unngå kvalme. 

Andre kosttilskudd

Vi trenger både vitaminer og mineraler for å fungere optimalt. Mineraler er på samme måte som vitaminer også tilgjengelige som kosttilskudd. Noen eksempler på mineraler er:

 • jern
 • kalsium
 • magnesium
 • sink

Hvis du har mangel på noen av disse mineralene, kan det være nyttig å supplere med kosttilskudd. Vær imidlertid oppmerksom på at for mye av et mineral kan ha skadelig effekt. 

Du bør spise mineraler sammen med mat, da reduserer du sjansen for bivirkninger slik som urolig mage. 

Når bør du ta multivitamin?

Denne er litt vanskeligere, for den inneholder både vann- og fettløselige vitaminer. 

Det beste er å spise multivitamin sammen med måltid for å øke absorbsjonen av næringsstoffene. Dessuten kan det redusere gastrointestinale plager, som kan oppstå hvis du tar dem på tom mage. 

Hvis du tar to eller flere piller hver dag, kan du vurdere å dele opp dosen for å hjelpe kroppen å absorbere næringsstoffene mer effektivt. Ta for eksempel en pille til frokost og en til lunsj. 

Kilder: