Hvilke kosttilskudd bør man ta?

Med så mange ulike kosttilskudd på nett og i butikkene er det lett å gå seg vill: Hva slags kosttilskudd trenger vi? Og er det vitaminer og mineraler som er ekstra viktige at vi får i oss?

hvilke kosttilskudd bør man ta
Det finnes tusener av kosttilskudd. I denne guiden hjelper vi deg å finne ut hva du trenger.

Selv om du spiser et nærmest perfekt kosthold, kan det være at det er enkelte viktige vitaminer og mineraler kroppen din mangler. Er du vegetarianer bør du for eksempel supplere med vitamin B12, kalsium, jern og sink. 

Er du bekymret for om du får i deg alle næringsstoffene du trenger?

Heldigvis har vi gjort jobben enkel for deg.

Nedenfor har vi samlet en oversikt over de vitaminene og mineralene du absolutt bør få i deg. Samtidig har vi også tatt med såkalte spesialiserte tilskudd, da dette er noe stadig flere er opptatt av. Sistnevnte gjør det nemlig enklere å nå spesifikke helsemål, slik som bedre søvn eller vektkontroll. 

Men la oss først se på vitaminer og mineraler. De er nemlig livsviktige for oss! 

Essensielle vitaminer og mineraler 

Vi kjenner i dag til 13 livsnødvendige vitaminer. Disse er:

 • Vitamin A, C, D E og K.
 • Tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) og kobalamin (B12).

Vi skiller mellom vannløselige vitaminer (som vitamin B og C) og fettløselige vitaminer (som vitamin D, A og E). 

Det som kjennetegner vannløselige vitaminer er at disse ikke kan lagres i kroppen. Overskudd av vitaminene vil raskt skilles ut via urinen. Det betyr at man trenger en jevn tilførsel gjennom dagen. Det er liten fare for overdosering. 

Fettoppløselige vitaminer lagres i kroppens fettdepot for å kunne brukes etter behov. Ergo trenger man ikke den samme jevne tilførselen, men faren for en mulig overdosering er tilstede. 

Dessuten finnes det noe som heter kostmineraler. Dette er uorganiske stoffer som finnes i jord og vann. Disse omfatter blant annet jern, natrium, kalium, kalsium og magnesium

essensielle vitaminer
Det viktigste er å spise et sunt og variert kosthold, men mange får ikke i seg riktig ernæring.

De fleste av oss vil få dekket behovet via et sunt og variert kosthold. Men mange har for eksempel for lite vitamin D i vintermånedene, mens andre har for lave nivåer av vitamin A. Du kan enkelt ta en blodprøve hos legen for å sjekke om du mangler essensielle vitaminer og mineraler. 

Hva er spesialiserte kosttilskudd?

Det har etter hvert blitt stadig vanligere å fokusere på visse aspekter ved helsa etter livsfase og helsemål. Dermed har det også blitt et stort utvalg av såkalte spesialiserte kosttilskudd. 

Spesialiserte kosttilskudd skal kunne bidra til bedre:

 • Leddhelse
 • Hjernehelse
 • Fordøyelseshelse
 • Benhelse 
 • Søvn
 • Osv.

Prostatahelse 

For eksempel har man sett at enkelte virkestoffer kan være spesielt gunstige for prostata. Et spesialisert kosttilskudd må da inneholde virkestoffer som bidrar til god prostatahelse. Skal du for eksempel spise tilskudd for prostata, sørg for at det inneholder lykopen, da lykopen kan bidra til å:

 • Å opprettholde en normal og sunn prostata
 • Å redusere oksidativ skade på prostataceller og vev
 • Å holde DNA-et intakt i prostatavevet 

Ledd og muskler

Videre finnes det kosttilskudd som skal være pleiende for ledd og muskler. Da er det en forutsetning at tilskuddet inneholder virkestoffer det er gjort studier på. Det er forsket mye på boswellia serrata og leddhelse:

Studier viser at Boswellia serrata: 

 • Kan bidra til komfortable ledd
 • Kan bidra til å opprettholde god hjertehelse
 • Kan bidra til å vedlikeholde et normalt kolesterolnivå i blodet

Se etter et tilskudd som inneholder boswellia serrata når du skal velge kosttilskudd for ledd. 

kosttilskudd for ledd
Les deg godt opp på virkestoffene før du bestemmer deg for kosttilskudd.

Vektkontroll

Det finnes også spesialiserte kosttilskudd for deg som ønsker å gå ned i vekt. Eksempel på virkestoffer som er gunstig for vektkontroll er camellia sinesis, en type grønn te som kan bidra til å hjelpe med vektkontroll, forbrenning og til å redusere appetitten

Oppsummering 

Som vi har sett finnes det 13 livsnødvendige vitaminer og mineraler vi absolutt bør få i oss. 

Ikke minst har vi nå sett at det finnes en rekke spesialiserte kosttilskudd på markedet. Bare sørg for å velge produkter fra veletablerte merkevarer. Hvis produktene er produsert i samsvar med Good Manufacturing Practice (GMP), kan du være trygg på de overholder en internasjonal standard som sikrer at varene er produsert og kontrollert i henhold til svært strenge kvalitetskrav. 

Og husk: Den enkleste måten å finne ut om du mangler noen vitaminer og mineraler på, er å bestille en time hos fastlegen og få tatt en blodprøve! 

Lykke til!

Kilder: