Vitaminguide: Hvorfor trenger vi vitaminer? 

Vitaminer er viktige for å regulere kroppens stoffskifte og er nødvendige for omsetningen av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vi må få dem tilført via maten eller via tilskudd siden kroppen ikke selv er i stand til å bygge dem. 

hvorfor trenger vi vitaminer

Det finnes totalt 13 essensielle typer vitaminer, og vi deler dem inn i to kategorier:

  • Fettløselige vitaminer
  • Vannløselige vitaminer 

Du finner de fettløselige vitaminene (som vitamin A, D, E og K) i matvarer som inneholder mye fett, som kjøtt, fisk, melk og egg. 

Vannløselige vitaminer inkluderer ulike typer B- og C-vitaminer. 

De 13 viktigste vitaminene og mineralene kroppen vår trenger, er disse:

  • Vitamin A, C, D E og K.
  • Tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) og kobalamin (B12)

Les også: Stor guide: Dette må du vite om kosttilskudd 

Hvorfor trenger vi vitaminer?

Vitaminer er avgjørende for mange viktige prosesser i kroppen vår. Alt fra å styrke immunforsvaret, til å sørge for et sunt stoffskifte. 

De er ganske enkelt næringsstoffer som finnes i planter og dyr, og som kroppen behøver for å opprettholde god helse. 

Hvert vitamin har sine unike egenskaper:

  • Vitamin B2 bidrar til å vedlikeholde hud og slimhinner og til å opprettholde et normalt syn. Vitaminet spiller også en rolle for normal omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen. I tillegg er det viktig for normal nervefunksjon og blodcellene våre.

Innhold av vitamin B2 i noen matvarer:

Ett glass melk (2 dl) = 0,30 mg.

To skiver fløtemysost = 0,20 mg.

To skiver geitost = 0,30 mg.

  • B-vitaminer er en del av enzymer som sørger for godt stoffskrifte og energiomsetning. De er også viktige for utviklingen av røde blodceller. 
  • Folat-tilskudd anbefales til gravide, da de spiller en viktig rolle i utivklingen av barnet. Du finner folat i grønnsaker som brokkoli og spinat. 
  • Vitamin C er en viktig antioksidant som støtter immunsystemtets funksjoner. Det er anbefalt å spise mye frukt og grønnsaker, da disse er naturlig rike på vitamin C. Gode kilder er sitrusfrukt, grønnkål og rød paprika. 
  • Vitamin B12 bidrar til en god funksjon av nervesystemet. Dette vitaminet finner du i kjøtt, fugl, fisk, sjømat, egg og meieriprodukter. Siden B12 ikke finnes i plantebasert mat, anbefales veganere ofte å ta kosttilskudd for å få i seg anbefalt mengde B12. 

Les også: Når er det best å ta kosttilskudd?

Hva kan mangel på vitaminer føre til?

Hvis du har vitaminmangel kan du merke det ved at du blir trett, får nedsatt muskelkraft og dårlig appetitt. Senere får du de klassiske mangelsymptomene, avhengig av hvilket vitamin du mangler. Men heldigvis kan du rette opp i mangel ved å tilføre riktig vitamin, avhengig av hva du mangler. 

Hvor mange vitaminer trenger vi?

For å unngå at du får vitaminmangel, bør du sørge for å få i deg en kombinasjon av flere vitaminer. Varier mellom å spise kjøtt, fisk, ulike frukter og grønnsaker for å få i deg de vitaminene du trenger. 

Akkurat hvilke vitaminer du behøver, kan avhenge av sesong. Det er for eksempel vanlig å anbefale å spise ekstra mye grønnsaker som er rike på vitamin A og C om vinteren. Og siden det er mindre sollys om vintereren, får vi i oss mindre vitamin D. Da må vi få i oss vitamin D fra andre kilder enn sola. 

Eksempel på kilder til vitamin D er fet fisk, rogn og fiskelever. Et godt råd er å ta D-vitamintilskudd i alle måneder som har R i seg.

Kilder: