Få fart på energinivået etter fylte 40! 

energi menn trett

Sliter du med å komme deg ut av senga om morgenen? Er du avhengig av en kopp kruttsterk kaffe for i det hele tatt å kunne starte dagen? Og til tross for de ekstra kaffekoppene, gjesper du deg gjennom dagen?

For mange er det akkurat sånn det føles etter hvert som vi passerer 40 år. Kroppen føles ikke lenger like rask som den pleide å være. 

Men du skal på ingen måte tenke at livet er passé av den grunn. Det finnes nemlig en rekke vitenskapelige tips for å få energinivået tilbake igjen. I denne artikkelen får du oppskriften for en energiboost.

Hva skyldes trøttheten?

Den vanligste årsaken til at vi føler oss så trøtte skyldes som regel dårlig kosthold, lite mosjon og utilstrekkelig med søvn. For menn kan det ikke minst skyldes at testosteronnivået faller etter hvert som vi blir eldre. 

Testosteron spiller nemlig en avgjørende rolle for både energinivå og humør, og mangel kan i mange tilfeller forårsake trøtthet. 

De fleste menn kan begynne å miste testosteron allerede i 30-årsalderen, og testosteron kan falle med så mye som 1,6% hvert år.

Nyere data viser at 40% av menn over 45 år har lave testosteronnivåer. Resultatet er gjerne at vi legger på oss mer, blir trøttere, får mindre motivasjon og sover dårligere. 

T8 er et kosttilskudd som kan hjelpe hvis du har lave testosteronnivåer.

For mye kaffe

Vi sverger til kaffekoppen for å føle oss piggere, men for mye av det gode kan tvert i mot ha motsatt effekt. 

Drikker du for mye kaffe kan du oppleve mindre energi, få problemer med søvnen og generelt bare kjenne på en sterk følelse av tretthet. 

Forsøk å holde det daglige inntaket under 4-5 kopper per dag. 

kaffe energi trøtt

Overvekt

Trettheten kan også skyldes overvekt eller fedme. Det kan gi en sterk følelse av tretthet, ettersom overvekt gir økt belastning på ledd og muskler.

Ikke minst har man en tendens til å sove dårligere, siden personer som lider av overvekt oftere sliter med søvnapné.  

En studie fra 2006 fra Pennsylvania State University College of Medicine fant en sammenheng mellom fedme og tretthet, og søvnapné var en sekundær årsak til trettheten.

Slik får du energien tilbake igjen!

Hvis du føler deg trøtt eller stresset, kan du øke energinivået ditt ved hjelp av noen enkle grep i livsstilen din. Nedenfor har vi samlet noen vitenskapelige måter å gjøre dette på.

Spis deg til mer energi 

Pass på at du får i deg et kosthold som er rikt på frukt og grønt, proteiner og fiber. 

Bearbeidet mat som potetgull, godteri og brus kan gi deg en umiddelbar blodsukkerstigning og økt energi. Men denne energien er kortvarig, og du ender opp med å bli veldig trøtt like etterpå. 

Å spise regelmessige måltider og mellommåltider bidrar til å holde energien på et jevnt nivå, uten oppturer og nedturer. Forsøk å spise hver tredje eller fjerde time. Inkluder komplekse karbohydrater, proteiner og fett. 

Et allsidig kosthold bidrar dessuten til at du opprettholder en sunn vekt. 

Vær i bevegelse

Regelmessig trening kan øke endorfinnivået og gjøre at du føler deg mer energisk. Ikke minst har treningen en positiv effekt på vekten, testosteronnivået ditt og den mentale helsen. 

Det er anbefalt å trene 30 minutter med moderat intensitet minst 5 dager i uken. 

mer energi menn

Drikk mer vann

Flere studier viser at selv lett dehydrering kan svekke energinivået og forårsake tretthet. 

Etter hvert som du blir mer dehydrert begynner kroppen å dirigere blodet vekk fra musklene, noe som svekker kroppens evne til å spre varme. 

Denne økningen i indre varme kan føre til muskelkramper, ørhet og tretthet. 

Forsøk å få i deg minst 8 glass vann hver dag for å unngå tegn til dehydrering. 

Sørg for god søvnkvalitet

For lite søvn kan ha en rekke ugunstige effekter på kroppen, inkludert vektøkning, ekstrem trøtthet og lave testosteronnivåer.

God søvn er knyttet til immunforsvar, hukommelse, energi og en rekke hormonelle og metabolske prosesser. 

Pass på at du prioriterer å få nok kvalitetssøvn hver natt.

Les også: Få fasiten for å sove godt! 

Reduser stressnivået

Det er lett å bli både trøtt og sliten i en hektisk hverdag. Mye stress kan gå ut over søvnkvaliteten, i tillegg til å gi økt søtsug som kan føre til vektøkning og redusert energinivå. 

For å håndtere stress og føle deg mer energisk, kan du forsøke meditasjon, skrive dagbok, gjøre yoga eller gå turer for å få frisk luft. 

Fyll på med gode næringsstoffer 

Daglig inntak av T8 tilfører kroppen sink som bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet samt magnesium og vitamin B6 som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Magnesium bidrar til normal energiomsetning, normal muskelfunksjon, og til normal psykologisk funksjon. Terminalia chebula kan bidra til å opprettholde sterk libido.

Husk at tretthet er noe vi alle opplever fra tid til annen, men hvis du er trett hele tiden kan det påvirke din mentale og fysisk helse negativt. Du kan bekjempe tretthet ved hjelp av livsstilsendringer, kosttilskudd, fysisk aktivitet og ved å tilføre kroppen nok væske. 

Kilder: