Nattesvette kjennetegnes ved gjentatte episoder med ekstrem svette som sette seg til klær eller sengetøy. Her ser vi på noen vanlige årsaker, i tillegg til tips for å bli kvitt problemet.
Svetting er en naturlig prosess, det er slik kroppen klarer å opprettholde en mest mulig stabil temperatur. Vi svetter for eksempel ekstra i badstua og på treningsstudio.
Men å svette om natta er en helt annen sak, og kan for mange oppleves som et problem. Ikke minst kan det for mange forringe søvnkvaliteten.
Nedenfor ser vi på 3 vanlige årsaker, før vi tar for oss noen gode råd som kan løse problemet med at du svetter om natta.
Les også: Nattesvette: 6 årsaker til at du blir varm om natta!
1. Overgangsalderen
Det er ikke uvanlig at kvinner opplever nattesvette i forbindelse med overgangsalderen. På dette tidspunktet skjer det store endringer i kroppens produksjon av de to hormonene østrogen og progesteron, noe som kan slå ut som hetetokter.
Hetetokter varer vanligvis i noen minutter og kan dukke opp flere ganger i løpet av dagen. Da også på natta – som nattesvette.
Opp mot 64 prosent av kvinner opplever søvnproblemer knyttet til overgangsalderen.
2. Enkelte medisiner
Visse typer medisiner kan være knyttet til nattesvette. Dette inkluderer for eksempel noen typer antidepressiva (SSRI). Og paradoksalt nok kan medisiner vi spiser for å roe feber, faktisk bidra til nattesvette.
For noen kan dessuten store mengder koffein bidra til at vi svetter om natta, i tillegg til inntak av alkohol.
3. Hormonelle problemer
Dessuten kan endringer i det endokrine systemet, det som holder orden på hormonen våre, kobles til nattesvette.
I hjernen vår er det hypothalamus som regulerer kroppstemperaturen vår, og den også er involvert i det endokrine systemet. Derfor er det viktig at denne reguleringen foregår på riktig måte.
Nedenfor ser vi på noen konkrete tips du kan gjøre med soveromsmiljøet for å forebygge nattesvetting. Noen ganger kan det hjelpe med bare små endringer.
Les også: 8 tegn på hormonell ubalanse
Sørg for at soverommet er avkjølt
Et varmt soverom er sjeldent den største årsaken til at vi svetter om natta, men det kan likevel være en idé å sørge for å holde temperaturen på soverommet nede.
Ifølge Folkehelseinstituttet er 14 grader ideell temperatur på soverommet. Helsedirektoratet anbefaler en soveromstemperatur på rundt 14 til 18 grader.
Bytt ut madrassen
Noen madrasser holder bedre på varme enn andre, spesielt hvis de er tette og dette begrenser luftstrømmen.
En avkjølende madrass kan forhindre at du blir for varm, og bidra til å holde deg avkjølt gjennom natta. Opplever du overgangsalder, kan det hjelpe med en madrass som gir trykkavlastning og god luftstrøm.
Invester i nytt sengetøy
Små grep som det å investere i nytt sengetøy kan ha en avkjølende effekt. Et lett, pustende laken bidrar til å transportere vekk fuktighet.
Bytt også ut en tung dyne med en lettere dyne når det er varmere i været.
Dessuten bør du unngå tettsittende klær når du legger deg. Velg løstsittende klær laget av materialer som puster og gir luft.
I tillegg til tipsene over, finnes det også noen generelle råd som kan gjøre søvnen din bedre og forebygge at kroppen svetter for mye når du sover.
Unngå kaffe, alkohol og krydret mat
Inntak av disse næringsmidlene kan bidra til å øke kroppstemperaturen og gjøre at du svetter mer. Forsøk å unngå disse, spesielt om kvelden rett før du skal legge deg.
Drikk kaldt vann
Å drikke litt kaldt vann før du legger deg, kan hjelpe med å holde kroppen avkjølt.
Hold en sunn vekt
Enkelte studier viser til at det er sammenheng mellom høy kroppsvekt og nattesvette.
Bruk avspenningsteknikker
Forsøk å finne en måte å slappe av på før du legger deg. Studier tyder på at det å gjøre gode pusteøvelser kan bidra til å redusere hetetokter hos kvinner i overgangsalderen.
Snakk med legen din
Du bør ta det opp med legen din dersom nattesvetten kommer hyppig og er vedvarende.