Dette er forskjellen på curcumin og gurkemeie

curcumin gurkemeie

Du kan helt sikkert ikke ha unngått å ha hørt om alle de helsemessige fordelene med gurkemeie og curcumin. Men de to navnene brukes ofte om hverandre, så hva er egentlig forskjellen på disse to?

Årsaken til at disse to brukes om hverandre, skyldes at curcumin er et stoff som er avledet fra gurkemeie-planten. 

Gurkemeie har vært benyttet for sine helsemessige fordeler i tusenvis av år, og stadig flere studier påpeker den gode effekten planten har på kroppen. 

Men selve hemmeligheten bak disse helsemessige fordelene til gurkemeie, er nettopp dette stoffet som kalles for curcumin. Det betyr ikke at curcumin nødvendigvis er bedre enn gurkemeie. Forvirrende?

La oss se nærmere på disse to.

Hva er forskjellen?

Gurkemeie tilhører ingefærfamilien, og er vitenskapelig kjent som Curcuma longa. Det er røttene på denne planten som brukes som krydder. 

Curcumin er en naturlig forbindelse som finnes i røttene til gurkemeie-planten. Enkelt forklart er det et karotenoid-pigment, og det er curcumin som gir gurkemeie den prangende gule fargen. 

I tillegg til curcumin, består gurkemeie også av to andre forbindelser: demetoksycurcumin og bisdemetoksycurcumin. Vi kaller disse forbindelsene for curcuminoider

Stadig flere forskningsartikler viser hvordan curcumin har en positiv effekt på helsa vår.

Er det bedre å spise curcumin enn gurkemeie?

Så hvis curcumin kommer fra gurkemeie, spiller det da noen rolle hvilken av dem du tar? Er det ene noe bedre enn det andre?

Mange eksperter er enige om at vi bør få mesteparten av næringsstoffene våre slik naturen har tenkt – altså fra hele matvaren. Dette fordi vi da får i oss øvrige næringsstoffer. Av denne grunn hører vi for eksempel at vi bør spise eplet med fruktskallet på, for å få i oss flere vitaminer. 

gurkemeie

Gurkemeierøtter og gurkemeieekstrakt

Gurkemeierøttene inneholder altså en rekke stoffer utover curcumin. Gurkemeiekrydderet du har på kjøkkenet ditt er laget ved å tørke og male hel gurkemeierot til pulver. 

Med gurkemeieekstrakt er det litt annerledes: Den lages ved å la revet gurkemeierot ligge i spiselige løsemidler i flere uker. Så siles væsken, og resultatet blir en sterk eliksir.

Hva med curcumin-ekstrakt?

Prosessen med å utvinne curcumin fra gurkemeie er litt mer komplisert. Curcumin utgjør bare omtrent 3% av vekten fra gurkemeieroten. Det utvinnes ved hjelp av en vitenskapelig metode som kalles for kromatogafi.

Mengden curcumin er lavest i gurkemeierotpulver, bare 3%. Mens gurkemeieekstrakt kan inneholde så mye som 95% curcumin. Mens curcumin ekstrahert fra gurkemeie inneholder 100% curcumin. 

Ifølge forskere er ekstrahert curcumin mer potent som antioksidant sammenlignet med gurkemeiepulver. Men også de to andre curcuminoidene i gurkemeie har antioksidant-effekt (demethoxycurcumin og bisdemethoxycurcumin). 

Hvem av dem tas lettest opp i kroppen?

Det er også et poeng å se på om det er forskjell på hvordan gurkemeie og curcumin tas opp i kroppen. Hverken curcumin eller gurkemeie absorberes godt uten litt hjelp fra fett eller oljer.

Gurkemeierot inneholder noen naturlige oljer som kan øke biotilgjengeligheten til curcumin, men begge absorberes best når de konsumeres med ekstra fett.

Sånn sett kan det være en fordel å bruke gurkemeie som krydder, fordi du da sannsynligvis vil kombinere krydderet med fett eller olje i mat. 

Flex5X for leddene

Flex5X er et kosttilskudd som inneholder curcumin. I tillegg inneholder produktet boswellia serrata, mangan og vitamin K2, D og C. K2 bidrar til å opprettholde normale knokler, vitamin D sørger for å opprettholde normal muskelfunksjon og vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes normale funksjon. Boswellia serrata bidrar til komfortable ledd. Mangan bidrar til å opprettholde sterke og sunne ben.