Derfor får menn urinlekkasje

urinlekkasje menn

Det er flere årsaker til at menn opplever urinlekkasje. Forekomsten øker med alderen, og er i mange sammenhenger relatert til problemer med prostata. Her ser vi på vanlige årsaker til det noen ganger lekker. 

Så mange som 1 av 4 menn over 40 år opplever inkontinens. Det er altså et ikke helt uvanlig problem blant mange menn. Og problemet oppleves gjerne vanskelig både fysisk og følelsesmessig for den det gjelder. 

Kanskje har du begynt å unngå sosiale sammenhenger for å unngå pinlige situasjoner som våte flekker på klær og møbler. 

Men heldigvis finnes det noen tips for deg som opplever urinlekkasje. La oss først se på hva som skjer når vi opplever dette. Til slutt får du tips til hva du kan gjøre hvis du er inkontinent. 

Les også: 5 tips for å slutte å tisse om natta

Hvorfor lekker det?

Normalt beveger urin seg fra nyrene til blæren gjennom rør som kalles urinledere. 

Når blæren din er full sendes det et signal til hjernen din – deretter går urinen gjennom kroppen via et rør i penis som kalles urinrøret. 

Urinlekkasje oppstår som et resultat av at hjernen ikke sender ut signaler, eller som følge av et problem i urinveiene.

Urininkontinens betyr ufrivillig urinlekkasje. Det var være ulike årsaker til lekkasje:

  • Stressinkontinens: Små mengder urin kommer ved latter, hosting, nysing eller plutselige bevegelser
  • Urgeinkontinens: Når behovet for vannlating oppstår brått og uten foranledning
  • Overflowinkontinens: Blæren er full (ikke tømt skikkelig) og dette fører til små og hyppige urinavganger, og lekkasje utenom vannlating
  • Refleksinkontiens: Urin begynner automatisk å dryppe når blæren er full

Les også: 9 tips for å fikse svak urinstråle

Prostataproblemer

Årsaken til inkontinens kan også skyldes prostataproblemer.

Det er vanlig å få problemer med prostata når vi blir eldre, og det kan påvirke blæren negativt. 

Hvis du opplever forstørret prostata (BPH) kan det gjøre at urinstrømmen blir svakere, ikke minst kan du oppleve hyppig vannlating og urinlekkasje. 

Mengde og type væske du drikker

Visse typer drikke kan påvirke urinsystemet. Forsøk å begrense mengden alkohol og koffein, da disse har vanndrivende effekt og kan gjøre det vanskeligere å ha kontroll over blæren. 

Selv om det er viktig å holde seg hydrert, er det også viktig å ikke overdrive væskeinntaket, da det kan forverre problemet.

Les også: Hvorfor har jeg vannlatingsproblemer?

Vekten din

Overvekt kan forverre inkontinens. Overflødig fett, spesielt rundt mageområdet, legger ekstra press på bekkenmuskulaturen og blæren. 

Nedenfor skal vi se på noen livsstilsendringer du kan gjøre hvis du opplever urinlekkasje.

Hva kan du gjøre selv?

1. Pass på kostholdet: Visse matvarer og drikker kan trigge problemer med blæren. Dette gjelder spesielt alkohol og koffein, samt brus, krydret mat, tomatprodukter, sjokolade og sitronjuice. 

2. Drikk moderat med væske: Det er viktig å drikke nok for å ikke bli dehydrert. Men overdrevent inntak kan legge unødig press på blæren din.

3. Gå ned i vekt hvis du er overvektig: Fysisk aktivitet er en fin måte å gå ned i vekt på, og forhindre press på blæren, og er ikke minst bra for den generelle helsen. 

4. Prøv Kegel-øvelser og blærekontrollteknikker: Kegel-øvelser stryker bekkenmusklene og kan forhindre urinlekkasje. 

5. Blæretrening: Forsøk over en periode å late vannet til bestemte tider, for eksempel hver tredje time. Unngå å holde deg for lenge, men du skal heller ikke gå på do med en gang du kjenner antydning til trang. 

6. Slutt å røyke: Vær oppmerksom på at røyking kan irritere blærer og forverre plagene med urinlekkasje. 

Prøv også et kosttilskudd for prostata

Et annet tips er å spise et kosttilskudd for prostata

ProstaCare inneholder flere gode næringsstoffer, blant annet 6 mg lykopen, som bidrar til å redusere oksidativ skade på prostataceller og vev i tillegg til å holde DNA-et intakt i prostatavevet. Du finner også granatepleekstrakt, gresskarfrøekstrakt, brennesleekstrakt og selen. Selen bidrar til normal spermatogenese (utvikling og modning av sædceller).

For ikke å glemme sink, som blant annet bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet, samt normal kognitiv funksjon. Ved å ta din daglige dose Prostacare sikrer du at kroppen får alle disse viktige virkestoffene, som er gunstig for prostata.

NB! Prostacare er et kosttilskudd, og skal ikke erstatte medisiner og/eller behandling.