Alt du må vite om 5 om dagen

5 om dagen er et råd fra Helsedirektoratet og går ut på å spise minimum fem frukt og grønt om dagen for å redusere risikoen for alvorlige helseproblemer. 

5 om dagen

Du skal ganske enkelt forsøke å få i deg minst fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. Dette tilsvarer for en voksen person 500 gram frukt og grønt, uten uspiselig skall, skrott og steiner som ikke kan spises. 

Men variasjon er vesentlig når du skal velge deg ut porsjoner fra frukt- og grøntdisken. Halvparten av dine fem om dagen bør nemlig komme fra grønnsaker. 

Èn porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en en gulrot, en bolle med salat eller en middels stor frukt. 

Hva skal du spise?

Du kan benytte friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Og det beste er om du varierer mellom ulike typer grønnsaker og frukt. 

Et eksempel kan være et eple eller en banan, en avokado, to-tre små tomater, en neve bær som bringebær eller blåbær, en bolle grønn salat og to kiwi. 

Dessuten teller et glass juice som én av 5 om dagen. Men bare ett glass. De øvrige porsjonene må du likevel tygge i deg. 

Ikke glem at du også kan pynte brødskiva med litt paprika eller tomat! 

Derfor bør du spise 5 om dagen

  • Frukt og grønt bidrar til et sunt, balansert kosthold
  • Frukt og grønt smaker deilig og det er mye godt å velge mellom
  • Frukt og grønt har som regel lite fett og kalorier i seg (forutsatt at du ikke steker dem i mye olje)
  • Frukt og grønt kan hjelpe deg å opprettholde en sunn vekt og et sunt hjerte

Frukt og grønt er en god kilde til vitaminer og mineraler, inkludert folat, vitamin C og kalium. 

Dessuen er det en utmerket kilde til kostfiber, som kan bidra til å opprettholde en sunn tarm og forhindre forstoppelse og andre fordøyelsesproblemer. 

For lite frukt og grønt 

Dessverre spiser hver og en av oss mindre frukt og grønt enn det som er anbefalt. 

Nasjonale kostundersøkelser viser at voksne i Norge i snitt bare får i seg tre og en halv porsjon frukt, bær og grønnsaker om dagen, mens barn bare spiser tre av “5 om dagen”. 

Men husk at det å spise 5 om dagen bare er en oppfordring og at det ikke skal handle om strenge dietter. Tvert i mot handler det om smak, nytelse og glede.

Rådene om å spise 5 om dagen er internasjonalt forankret. 

Helsedirektoratet støtter seg på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF).

Kilde: