9 tips for å bli kvitt cravings og søtsug

cravings og søtsug

Du bare MÅ ha det, må ha det. Det kan være mange grunner til at du kjenner på en ekstrem trang til å spise søtt, og det dreier seg som regel om karborik mat. Så hvordan kvitter du deg enklest mulig med søtsuget? 

Den aller vanligste årsaken til at du rammes av søtsug skyldes som regel mangel på søvn, at du er sulten eller ikke har fått i deg nok proteiner eller fett. Søvnmangel kan ganske enkelt forstyrre energinivået ditt og trigge tanken til å ville spise mer sukker.

Men frykt ikke. Det finnes en rekke tips for å bli kvitt cravings. I denne artikkelen får du 9 gode råd for å kvitte deg med søtsuget – en gang for alle! 

1. Drikk nok vann

Det er lett å forveksle sultfølelse med tørste. Hvis du kjenner på en umiddelbar trang til å spise en bestemt type mat, forsøk i stedet å døyve trangen med et stort glass vann og vent noen minutter. 

Forhåpentligvis vil du da oppdage at suget forsvinner, for kroppen din var i bunn og grunn bare tørst!

Dessuten kan det å drikke vann bringe med seg mange helsemessige fordeler. Studier viser for eksempel at middelaldrende og eldre mennesker får redusert appetitt og får hjelp til å gå ned i vekt ved å drikke vann.

Les også: AVHENGIG AV SJOKOLADE? SLIK BLIR DU KVITT SØTSUGET 

2. Spis mer protein

Å spise nok protein kan redusere appetitten og forhindre at du ender opp med å overspise. Protein kan redusere cravings og søtsug og gi deg en metthetsfølelse som varer lenger. 

En studie på tenåringsjenter viste at det å spise en proteinrik frokost reduserte trangen til å spise søtt.  

En annen studie blant overvektige menn viste at det å øke proteininntaket med 25 prosent, reduserte søtsuget med hele 60 prosent. Ikke minst fikk deltakerne halvert sin lyst til å spise om natten.

3. Forsøk å distrahere deg selv

Et annet tips er å distrahere deg selv fra søtsuget. Det er mange måter du kan gjøre dette på. Ta deg en rask spasertur eller en kjapp dusj for å få tankene over på noe helt annet. Bare det å flytte fokus kan bidra til å stoppe cravings etter noe søtt. 

Enkelte studier viser dessuten til at det å tygge tyggis kan redusere appetitten og søtsuget.

4. Planlegg måltidene

Du kan også ha som mål å planlegge hva du skal spise i løpet av dagen eller for den kommende uka. 

Hvis du allerede har planlagt hva du skal spise i tida som kommer, er det lettere å unngå at du spiser spontant. Når du vet hva du skal spise til ulike tidspunkt, er faren mindre for at du gir etter for fristelser. 

Les også: SLIK REDUSERER DU ENKELT APPETITTEN

planlegg måltidene

5. Unngå å bli veldig sulten

Den vanligste årsaken til at du får cravings er at du rett og slett er veeeldig sulten. 

Beste måten å unngå sterk sultfølelse på, er at du spiser regelmessig og har sunne alternativer for hånden. 

Om du klarer å unngå å bli ekstremt sulten, er det mindre sjanse for at søtsuget dukker opp. 

Spis regelmessig gjennom dagen!

6. Stå i mot stress

Det er kanskje ikke alltid så lett å styre unna stressede situasjoner. Men stress kan være din verste fiende når det kommer til cravings og det å overspise.

Det viser seg dessuten at kvinner som opplever stress, får i seg langt flere kalorier og opplever sterkere cravings enn kvinner som ikke stresser.

Stress har en lei tendens til å øke kroppens nivåer av kortisol, og dette hormonet gjør det lettere å legge på seg. Spesielt rundt magen.

7. Få nok søvn

Appetitten din påvirkes i stor grad av hvordan hormonene svinger i løpet av dagen.

Får du for lite søvn, kan du ende opp med å forstyrre disse hormonene og det blir vanskeligere å regulere appetitten, og trangen til å spise søtt øker.

For eksempel viser studier at personer som opplever søvnmangel, har 55 prosent større sjanse for å bli overvektige, sammenlignet med personer som får nok søvn.

Sørg for å gjøre det du kan for at natta blir god, at du får tilfredsstillende søvn og våkner opp frisk og opplagt neste dag. 

Da blir det enklere å unngå cravings!

8. Ikke gå på matbutikken sulten

For all del, det siste du burde gjøre er å gå på butikken når du er sulten og blodsukkeret er lavt. 

Da er sjansen stor for at alle søte fristelser tar fullstendig overhånd, og at du fyller handlekurven med usunne matvarer. 

Det smarteste du kan gjøre for å forhindre at cravings oppstår på matbutikken, er å gå og handle etter at du har spist. 

Sagt på en annen måte: Gå ALDRI på matbutikken når du er sulten.

9. Et godt tilskudd med krom

Et siste tips er å spise krom, som kan bidra til å opprettholde normalt blodsukkernivå. Det finnes en rekke produkter som inneholder krom, blant annet det bestselgende kosttilskuddet MetaBurn.

Metaburn gir også kroppen 350 mg camellia sinesis som kan bidra til å hjelpe med vektkontroll, forbrenning og å redusere appetitten, samt 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Wakame kan bidra til å påvirke fettmetabolismen og redusere appetitten. 

Et stabilt blodsukkernivå gjør det enklere å ha kontroll over både søtsug og vekt.

Kilde: