6 tips for å få fart på fettforbrenningen

fettforbrenning

Enkelt sagt lagres fett gradvis i kroppen når du spiser for mye og beveger deg for lite – og før du aner ordet av det har kiloene med kroppsfett bare sneket seg på.

Men heldigvis finnes det enkle grep du kan ta for å øke kroppens evne til å forbrenne fett: Og i denne artikkelen får du seksi gode tips for økt fettforbrenning. 

Det finnes ingen quick fix, men alle disse tipsene er basert på forskning, forsøk og tester.

Nå er det på tide å skru opp fettforbrenningen din.

Litt fett er bra, og kroppen trenger en viss mengde. Kvinner bør opprettholde en kroppsfettprosent på 10-13 %, og menn 2-5 %.

Men hvordan blir du enkelt kvitt alt det andre overflødige fettet?

TIPS 1: Start styrketrening

Styrketrening er helt uvurderlig når det kommer til vekttap. Ifølge en gjennomgang av 58 studier kan styrketrening i minst 4 uker bidra til å redusere kroppsfettet med 1,46%. 

Det kan også redusere bukfettet (visceralt fett), som er en type fett som omgir organene og legger seg på magen.

En fordel med styrketrening er dessuten at det øker hvileforbrenningen. Altså vil du forbrenne flere kalorier selv om du gjør ingenting, jo mer muskelmasse du bygger.

Finn fram vektene hvis du allerede har dem hjemme, eller kanskje skal du tegne et abonnement på nærmeste treningssenter? 

styrketrening fettforbrenning

TIPS 2: Spis mye proteiner

Ikke minst er det viktig hva du spiser. Flere studier viser at det å spise proteinrik mat kan redusere appetitten og øke fettforbrenningen din. 

Faktisk viser enkelte undersøkelser at de som inntar næringsrike proteiner har lavere risiko for overflødig kroppsfett og fedme.

En annen fordel er at proteinrikt kosthold kan bidra til å bevare muskelmasse og forbrenningen når du skal ned i vekt. 

Du vil få økt metthetsfølelse, føle deg mindre sulten og dermed vil du også spise mindre. 

Forsøk å få i deg noen porsjoner med proteiner hver dag. Dette inkluderer kjøtt, sjømat, egg, belgfrukter og meieriprodukter som melk, ost og yoghurt. 

TIPS 3: Få nok søvn

Du har kanskje hørt at søvn og vekt henger sammen? Å legge seg tidligere hvis du har en tendens til å sove lite, er derfor en god strategi for deg som vil opprettholde en sunn vekt.

Flere studier viser sammenhengen mellom søvn og vekttap. 

For eksempel har man sett at unge kvinner som sover mindre enn 6 timer per natt har høyere risiko for utvikle fedme.

Mangel på søvn kan ganske enkelt føre til en ubalanse av kroppens sulthormoner, bidra til økt appetitt og høyere risiko for fedme.

Hvor mye søvn vi behøver er individuelt, likevel peker studier på at minst 7 timer søvn per natt er nødvendig for å oppnå fordelene med vektkontroll og god helse. 

Hold deg til en god søvnplan. Begrens mengden koffein i løpet av dagen og forsøk å unngå bruk av elektroniske duppeditter før du legger deg. 

TIPS 4: Mer aerob trening

Kondisjonstrening (aerob trening) er en effektiv måte å skru opp fettforbrenningen på. Det kan redusere magefettet og øke muskelmassen.

Eksempel på aerob trening er løping, turgåing, sykling og svømming. 

Forsøk å gjøre plass til 150-300 minutter med moderat til intensiv trening hver uke, eller omtrent 20-40 minutter med kondisjonstrening hver dag. 

aerob trening fettforbrenning

TIPS 5: Prøv periodisk faste

Periodisk faste innebærer å veksle mellom perioder hvor du spiser og faster. 

For eksempel kan det å spise i løpet av et 8 timers vindu hver dag bidra til å redusere fettprosenten og opprettholde muskelmassen – i kombinasjon med styrketrening.

Du kan lese mer om denne type faste som kalles 16:8-dietten her.

Det finnes mange ulike former å faste på. Finn en metode som passer for deg. Studier har vist at du i løpet av 3-12 uker kan redusere kroppsvekten med opptil 7%, og miste 5,5 kg kroppsfett bare ved hjelp av å veksle mellom når du spiser og når du faster.

TIPS 6: Bytt ut usunne drikker 

Å bytte ut sukkerholdige drikker med sunnere alternativer er et smart grep for å nå vektmålet.

Drikker tilsatt sukker inneholder unødvendig mange kalorier og har dessuten lite næringsinnhold. 

Studier viser at sukkerholdige drikker og alkohol gir økt risiko for å legge på seg rundt magen.

Gå heller for kalorifrie drikker som vann eller grønn te

En studie på 14 unge menn viste at det å drikke en halv liter vann før måltidet, økte metthetsfølelsen og dermed fikk deltakerne også i seg færre kalorier totalt.

Grønn te finner du dessuten i kosttilskudd som MetaBurn (camellia sinesis). 350 mg camellia sinesis kan bidra til å opprettholde vektkontroll, forbrenning og til å redusere appetitten. 

I tillegg inneholder MetaBurn 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Wakame kan bidra til fettmetabolismen og kan også bidra til å redusere appetitten. I tillegg bidrar vitamin B3, B6 og B9 til normal energiomsetning.