5 tips til mykere ledd i høstkulda

tips til myke og smidige ledd

Høsten bringer med seg endringer i været, og det er ikke uvanlig å kjenne det på leddene når det blir kjøligere i lufta. For mange blir dessverre ubehag i ledd og muskler bare enda verre. Her får du tips til hvordan du kan møte høstsesongen.

Det er lite forskning rundt hva som skjer med leddene våre når det blir kaldere. Men helt sikkert er det at mange «kjenner det på gikta» som følge av væromslaget. 

En teori er at kroppen begynner å spare på varme når det blir kaldere, den fokuserer på å holde kritiske deler av kroppen varm, og dermed reduseres samtidig blodsirkulasjonen ut i ledd og muskler. 

Resultatet er ømme og såre ledd. 

Endringer i været 

Kulde ledsages av endringer i barometertrykket, altså måling av lufttrykket. Ved uvær er det ofte lavtrykk, og pent vær betyr høytrykk. Hvis trykket synker, er det et varsel om at kaldere vær er i anmasj. 

Det kan virke som at leddvæsken vår er følsom for disse forandringene. 

Men du kan unngå å bli kald, og nedenfor har vi samlet 5 tips for å holde sirkulasjonen i gang i kroppen. 

1. Hvordan holde kroppen varm

Å holde kroppen varm kan bety mer enn bare det å ha på seg trykke klær eller skru opp varmen. Du kan holde varmen ved å sørge for blodsirkulasjon gjennom armer og bein, for eksempel ved hjelp av noen gode strekkøvelser. 

Bestem deg for å gjøre daglige øvelser for å holde kroppen i gang. Dette kan redusere ømme ledd og muskler, i tillegg til å fylle opp kroppen med endorfiner – disse har en naturlig smertestillende effekt!

2. Påfør varme lokalt 

Om du ikke kan holde temperaturen høy nok i hjemmet (hvem forsøker ikke å spare på strømmen i disse tider), kan du i stedet legge varme lokalt på kroppen. 

Bruk en varmeflaske eller en varmekrem for stive og ømme muskler. Dette vil holde sirkulasjonen i gang og gi deg en følelse av smiderere og mykere ledd. 

3. Ja, du kan trene innendørs!

Kanskje er kroppen rett og slett for øm og stiv til at du klarer å gå tur, eller minst av alt får til å joggetur utendørs. 

Et godt tips er å tegne medlemskap på et treningssenter. Da får du muligheten til å trene i lune omgivelser, og det vil være godt for leddene dine. 

Det aller beste er om du har tilgang til et varmt basseng. Ikke bare gjør varmen godt for leddene, men vannet tar også vekk mye av belastningen på kroppen. 

4. Litt massasje gjør godt

Uansett hva slags type massasje du foretrekker, litt massasje setter fart på blodsirkulasjonen, noe som reduserer ømhet og øker fleksibiliteten. 

Skjem deg selv bort, spesielt nå som vi går inn i de kalde høst- og vintermånedene.

5. Hold kroppen hydrert

Studier har vist at selv det å bli litt dehydrert, kan forverre stive og ømme ledd. 

Vannet i kroppen bidrar nemlig til å holde skivene mellom ryggvirvlene i ryggraden hydrert, og forhindrer at sener, leddbånd og muskler blir stramme og stive. 

Prøv å få i deg to liter vann hver dag. Og enda mer hvis du holder et høyt aktivitetsnivå. 

Vil du lese mer om hvordan du kan få fleksible ledd?