Det er ikke uten grunn at omega-3 er den mest populære, og oftest brukte, ingrediensen i kosttilskudd her til lands. Omega-3 er et av næringsstoffene det er forsket mest på verden over, og de sunne fettsyrene tilegnes en rekke vitenskapelige dokumenterte helseeffekter.

Enten du er gammel eller ung, mann eller kvinne, bør omega-3 være en naturlig del av kostholdet ditt. Dersom du ikke spiser fet fisk minimum to til tre ganger i uken er den enkleste måten å sørge for at man dekker dagsbehovet utvilsomt å ta omega-3 i form av kosttilskudd.

Fordi omega-3 spiller en viktig rolle i så mange aspekter forbundet med god helse, kan det kanskje være vanskelig vite akkurat hvorfor du bør sørge for å få i deg nok av det helsebringende næringsstoffet.

Derfor har vi laget en liste med 10 gode grunner til at du bør ta omega-3:

1Produseres ikke i kroppen

Til tross for at omega-3-fettsyrer bidrar til å beskytte samtlige celler i kroppen vår, kan ikke menneskekroppen produsere det viktige næringsstoffet på egen hånd. Det må tilføres gjennom kosten, og den beste kilden til omega-3 er fet fisk som laks, sild, ørret, makrell, ansjos og sardiner.

Dersom du ikke spiser fet fisk jevnlig ganger i uken anbefales det derfor at du tar omega-3 i form av kosttilskudd.

 

2Bekjemper betennelser

En av de viktigste egenskapene forbundet med omega-3 er fettsyrenes evne til å tilsynelatende kunne beskytte kroppen mot kroniske betennelser.

Oftest er slike betennelser årsaken til at vi blir syke, og det å få i seg rikelig med omega-3-fettsyrer kan derfor spille en viktig rolle i å forebygge alt fra astma og andre luftveissykdommer til hjerte- og karsykdommer eller revmatiske lidelser.

 

3Forebygger hjerte- og karsykdommer

Omfattende forskning har gitt oss sterke bevis for at en omega-3-rik diett kan redusere risikoen for alvorlige hjerte- og karsykdommer.

Studier har vist at personer med et kosthold som inneholder rikelig med omega-3 ofte har høyere nivåer av det gode kolesterolet HDL, og lavere nivåer av usunne triglyserider – fettsyrer i blodet som blant annet kan føre til blodpropp.

En prospektiv blindstudie gjort i 1994 viste at et sunt balanseforhold på 4:1 mellom omega-6 og omega-3 (med et normalt vestlig kosthold er dette forholdet gjennomsnittlig 15-16,7:1), kan assosieres med en reduksjon i dødelighet på hele 70%.

 

4Lindrer muskel- og leddsmerter

De antiinflammatoriske egenskapene til omega-3 betyr at de gode fettsyrene også kan være et viktig verktøy for personer som sliter med revmatiske lidelser, eller andre muskel- og leddsmerter.

Studier har vist at et omega-3-rikt kosthold blant annet kan bidra til å til å redusere symptomer på leddgikt – som stivhet og smerter i leddene, samt redusert gripeevne i hendene.

 

5Bremser utviklingen av Alzheimers

Flere studier har sett resultater som antyder at personer med et omega-3-fattig kosthold har en større risiko for å bli rammet av kognitiv svikt i form av Alzheimers sykdom og demens når de blir eldre.

Kosttilskuddet Polarkrill inneholder i tillegg til omega-3 daglig anbefalt dose vitamin D, som også ser ut til å redusere risikoen for bli rammet av disse sykdommene betraktelig.

 

6Hjelper mot depresjon

Omega-3 er ikke bare godt for vår fysiske helse, men har også vist seg å kunne ha en positiv effekt på vår psykiske velvære – og spesielt i behandlingen av depresjon og vinterdepresjon.

En serie av 15 studier med til sammen 916 deltakere viste at omega-3-tilskudd som besto av minimum 60% EPA (eikosapentaensyre) hadde en betydelig effekt i behandlingen av depresjonssymptomer.

Andre studier har vist at man finner færre tilfeller av depresjon i kulturer med et høyere inntak av omega-3. Av omega-3-fettsyrene i Polarkrill utgjør EPA 60,4%.

 

7Reduserer risikoen for å få astma

Fordi omega-3 bekjemper betennelser i kroppen, en faktor som spiller en nøkkelrolle i utviklingen av astma, kan et omega-3-rikt kosthold bidra til å forebygge den vanlige luftveissykdommen.

Forskning har vist at balansen mellom omega-3 og omega-6 – fettsyrer mange nordmenn får i seg for mye av, og som kan være betennelsesfremkallende – også kan påvirke utviklingen av astma hos barn.

 

8Forebygger Norges vanligste øyeskade

En studie gjort i forbindelse med forskning på diabetes viste at et sunt inntak av omega-3 kan forebygge utviklingen av makuladegenerajon – en alvorlig skade på skarpsynssenteret i øyets netthinne.

Dette er en tilstand vanligvis oppstår når vi blir gamle, og er den ledende årsaken til blindhet og svaksynthet i Norge i dag.

 

9Stabiliserer blodtrykket

Gjentatte studier har vist at omega-3 kan ha en stabiliserende effekt på blodtrykket blant både kvinner og menn i alle aldre.

En større analyse av 17 studier med til sammen 1524 deltagere, gjort i 2012, konkluderte med at omega-3 viste en betydelig reduksjon av blodtrykket i personer med høyt blodtrykk, og ingen betydelig forandring blant personer med normalt blodtrykk.

 

10Styrker hud, hår og negler

Omega-3-fettsyrer styrker cellemembranen i alle kroppens celler, og er derfor et viktig næringsstoff for hud, hår og negler.

Omega-3 kan beskytte det strukturelle proteinet keratin, som utgjør hoveddelen av hud og negler, og spiller i tillegg en viktig rolle i å holde epidermis, den ytre delen av huden vår som blant annet har i oppgave å beskytte oss fra farlig UV-stråling, sunn og frisk.

 


Så hvilket omega-3-tilskudd bør jeg velge?

Polakrill er et av markedets ledende omega-3-tilskudd, utviklet for å fungere optimalt under nordiske forhold. Over 30.000 nordmenn nyter i dag de gode helseeffektene av å ta to krillkapsler om dagen, og populariteten bare vokser og vokser.

Som navnet antyder er Polakrill basert på krillolje – en av de beste kildene til omega-3 vi kjenner til. Fordi krillen er nær bunnen av næringskjeden utsettes den ikke for de samme miljøgiftene som større fisk og sjødyr, og er derfor en av verdens reneste kilder til omega-3.

De gode fettsyrene i krillolje er også vannløselige, noe som betyr at kroppen kan bryte ned og utnytte oljen raskere og mer effektivt enn omega-3-tilskudd av ren fiskeolje.

I tillegg til en god dose omega-3 inneholder Polarkrill også rikelige mengder av den kraftige antioksidanten astaxanthin, og daglig anbefalt dose av «supervitaminet» vitamin D. Denne kombinasjonen gjør Polarkrill til et av de helsemessig mest gunstige kosttilskuddene tilgjengelig på det norske markedet.

Akkurat nå kan du få to måneders forbruk av Polarkrill til 30% rabatt – kun kr 199!