Kvinnens overgangsalder er et ofte omtalt tema. Et kjapt Google-søk på ordet «overgangsalderen» returnerer 229.000 treff, og de aller fleste av oss kjenner til de mange plagene og utfordringene som følger med overgangen fra fruktbar til ufruktbar kvinne.

Det samme kan ikke sies om mannens overgangsalder. Kun én prosent av de nevnte Google-treffene tar for seg utfordringene vi menn står ovenfor når vi begynner å nærme oss et halvt århundre på jorden.

I mannens tilfelle snakker vi heller om midtlivskrise, og ler det gjerne bort med spøker om motorsykler og sportsbiler, jakten på kone nummer to og skumle fastleger med tilgang til gummihansker og vaselin.

Men også vi menn går gjennom en overgangsalder midt i livet, og den omfatter langt mer enn bare motorsykkel og midtlivskrise.

Midtlivskrise kan skyldes synkende testosteron

Mens kvinnen opplever et brått fall i hormonproduksjon i overgangsalderen, skjer mannens overgang mellom de to livsfasene – ungdommelig virilitet og alderdom – mer gradvis.

Fra fylte 40 år tappes kroppen gradvis for testosteron, samtidig som produksjonen av veksthormoner synker relativt raskt. I det vi runder 70 er det gjennomsnittlige testosteronnivået redusert med om lag 30 prosent.

Mannens overgangsalder 2 (midtlivskrise) - ProstaCare - Vitamail
Hårtap, «mannepupper» og bilring er typiske tegn på at kroppen tappes for testosteron i overgangsalderen.

Disse hormonendringene kan blant annet føre til at:

  • Du begynner å få håravfall
  • Muskelmassen svinner
  • Kroppen siger mot bakken
  • Du får «mannepupper», smalere skuldre, bilringer og dobbelthake
  • Ereksjonen svikter
  • Sexlysten avtar
  • Du får hår i øre, nese og på ryggen
  • Testiklene henger lavere

Når disse kroppsendringene gjør seg til syne i speilbildet som møter oss hver morgen kan det føre til psykiske reaksjoner.

Vi blir usikre på oss selv, og begynner å stille tvilende spørsmål til hva vi har oppnådd i livet, manndommen vår og forholdet vårt.

For enkelte av oss vokser usikkerhetene seg såpass store at det ender i panikk, angst og depresjon. Dette kan utløse den sagnomsuste «midtlivskrisen» – et desperat siste forsøk på å beholde ungdommeligheten, viriliteten og maskuliniteten.

Økt risiko for prostataplager

Det er ikke bare på utsiden at fysiske endringer kan by på problemer i overgangsalderen. Muskler og ledd blir stive og støle, risikoen for hjerteproblemer øker og en liten kjertel i underlivet kan brått bestemme seg for å være svært lite samarbeidsvillig.

Prostatarelaterte plager er vanlig blant menn i overgangsalderen. Oftest dreier dette seg om den brysomme, men relativt ufarlige, tilstanden godartet forstørret prostata, som blant annet kan føre til hyppig vannlating og urinlekkasje.

Er du mindre heldig skyldes plagene prostatakreft – den vanligste kreftformen blant menn. Prostatakreft er i utgangspunktet en av de mildere kreftsykdommene, men i enkelte tilfeller kan kreften fremstå aggressivt og spre seg. Det kan føre til helsekomplikasjoner, og i verste fall tidlig død.

Med andre ord kan det være en god idé å overvinne «frykten for fingeren» og avlegge fastlegen din en visitt.

ProstaCare

Kosttilskuddet ProstaCare kombinerer de naturlige virkestoffene lykopen, granateple, fenugreek, brennesle og muira puama med det essensielle mineralet sink, samt vitamin B6. Sink bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet.  Kapslene gir kroppen din en nyttig liten verktøykasse i møtet med overgangsalderen.

Få et UNIKT TILBUD på ProstaCare i dag!