Overgangsalderen er en naturlig og uunngåelig del av del en kvinnes liv, og melder som regel sin ankomst omtrent på samme tid som du runder 50. For noen begynner overgangen tidligere, for andre senere, men for de aller fleste kan det være en krevende og plagsom periode av livet.

Du kan selvsagt være en av de heldige få som glir bekymringsløst gjennom klimakteriet uten å ofre det en tanke, men taler ikke dessverre oddsen i din favør.

Her er 12 av de vanligste utfordringene du må forberede deg på i overgangsalderen.

1Problemer med å sove om natten

Søvnløshet er et vanlig problem blant kvinner i overgangsalderen. Endringer i hormoner, fysikk, livsstil og humør er trolig årsaken til at du ligger våken og tvinner tommeltotter mens andre nyter noen etterlengtede timer i drømmeland.

2Vektøkning og væskeansamling

I overgangsalderen opplever mange kvinner at forbrenningen synker, og vekten øker. Rumpe, mage og lår har en lei tendens til å øke i volum i denne perioden av livet, og det blir ikke bedre av at kroppen tilsynelatende har bestemt seg for å beholde all væske du putter i den.

3Hovne ankler

Det er bare å glemme tiden da din største bekymring var hvordan akterenden så ut i de nye buksene, eller hvordan kjolen din satt rundt brystet og livet. I overgangsalderen gjør anklene dine opprør, og bestemmer seg ofte for å hovne opp – og gjerne når du skal i et selskap eller ut med noen venninner.

4Kraftige humørsvingninger

Forbered deg på at overgangsalderen blir en berg-og-dal-bane humørmessig. Hormonendringene i kroppen herjer med humøret ditt, og du kan gå fra å føle deg glad og lykkelig i det ene øyeblikket, til sint og lei deg i det neste.

5Overfølsomhet

I likhet med humøret ditt er også følelsene dine i høyspenn, og det skal lite til før tårene begynner å trille. Enten det er et trist øyeblikk i den nye TV-serien du har begynt å følge med på, eller det skjer noe hyggelig i livet ditt ender det som regel i en tårevåt overflod av følelser.

6Kviser og uønsket hårvekst

Kort forklart er overgangsalderen det motsatte av prosessen du går gjennom i puberteten, og når store endringer skjer i kroppen ser kviser og uren hud sitt snitt i å gjøre det hele enda litt mindre behagelig. Som en ekstra bonus denne gang vil du også legge merke til uønskede hår rundt omkring på kroppen.

7Dårligere hukommelse

Hukommelsen er heller ikke hva den engang var, og det er lett å føle seg litt surrete i hodet. Hvor la du egentlig de nøklene? Og hva var det du måtte huske på å kjøpe i butikken? Forhåpentligvis blir det i det minste ikke så ille at du glemmer hva du heter, eller hvor du bor.

8Svett hverdag

Du trenger ikke lenger sette ut på en joggetur, eller delta i en spinningtime, for å svette litt. I overgangsalderen skal det tilsynelatende ikke mer til enn at du anstrenger deg litt for mye i det du skal reise deg for at svetten skal begynne å sildre.

9Ukontrollert sinne

Det er nok best for de rundt deg å trå litt varsomt i denne perioden av livet ditt. Et lite feiltrinn er alt som skal til før sinnet tar overhånd, uten at du vet helt hvorfor. En mulig forklaring på din til tider utilregnelige oppførsel er at blodgjennomstrømningen til hjernen kan påvirkes av overgangsplager.

10Økt appetitt

Glem tiden da du følte deg mett etter å ha spist opp halve middagen. I overgangsalderen opplever mange kvinner at appetitten nærmest er umettelig, og maten går ned på høykant. Da er det heller ikke så rart at kroppsvekten øker.

11Ekstremt søtsug

Kvinner i overgangsalderen merker ofte at et ekstremt sug etter noe søtt – og aller helst sjokolade. Og med tanke på alt du må takle i denne perioden, kan man egentlig klandre deg? Er det ikke bare rett og rimelig at du unner deg en sjokoladeplate… eller to?

12Hetetokter

Av alle de tingene kvinner har å stri med i overgangsalderen står hetetokter høyt på lista over de mest brysomme plagene. Åtte av ti kvinner sliter med hetetokter i overgangsperioden, og for de som er hardest rammet kommer disse plutselige hetebølgene opptil flere ganger om dagen.

MenoCare

MenoCare er et naturlig kosttilskudd, som inneholder en kombinasjon av virkestoffene bidronninggelé og nattlysolje, samt rødkløver, Vitamin A, D og E. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normale slimhinner, samt normal omsetning av jern.

Kampanje! Bruk rabattkode FRISK199 når du bestiller og få din første forsendelse til kun 199,-!