Sort pepper er et krydder som fremstilles fra umodne røde bær, kalt pepperkorn, som vokser på piper nigrum-planten. Pepperkornene vokser i klaser på pepperplanten, som kan vokse seg hele 10 meter lang.

Sort, grønn og hvit pepper utvinnes alle fra piper nigrum-planten, og det er metoden og tidspunktet for høstingen av pepperfruktene som avgjør hvilket sluttprodukt man ender opp med. Sort pepper får man ved å høste fruktene før de er helt modnet, for deretter å tørke og koke dem.

Sort pepper stammer opprinnelig fra sør i India, og dyrkes i dag i en rekke tropiske områder. Det antas at krydderet kan ha blitt brukt i matlaging i så mye som 4000 år.

Tradisjonelt brukt som medisin

I likhet med en rekke andre krydderurter har sort pepper tradisjonelt blitt brukt både som krydder og som medisin. Gjennom historien har pepper blitt brukt til å behandle alt fra diaré og og forstoppelse, til solbrenthet, tannpine og til og med hjertesykdom.

Det er funnet tekster som daterer så langt tilbake som på 500-tallet hvor pepper omtales i forbindelse med behandlingen av sykdommer, og til tross for at dagens legestand ikke har funnet håndfaste bevis på at sort pepper hjelper mot noen av de overnevnte sykdommene brukes sort pepper fremdeles flittig i tradisjonell indisk medisin – da som et middel mot blant annet sår hals og hoste.

Sort pepper er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet Flex.

Det er verdt å merke seg at sort pepper kan føre til høyere nivåer av medikamenter i blodet, så dersom du tar medikamenter knyttet til en spesiell helsetilstand kan det derfor være en god idé å konsultere en lege før du tar produkter som inneholder sort pepper.