Sort pepper er et krydder som fremstilles fra umodne røde bær, kalt pepperkorn, som vokser på piper nigrum-planten. Pepperkornene vokser i klaser på pepperplanten, som kan vokse seg hele 10 meter lang.

Sort, grønn og hvit pepper utvinnes alle fra piper nigrum-planten, og det er metoden og tidspunktet for høstingen av pepperfruktene som avgjør hvilket sluttprodukt man ender opp med. Sort pepper får man ved å høste fruktene før de er helt modnet, for deretter å tørke og koke dem.

Sort pepper stammer opprinnelig fra sør i India, og dyrkes i dag i en rekke tropiske områder. Det antas at krydderet kan ha blitt brukt i matlaging i så mye som 4000 år.

Tradisjonelt brukt som krydder og medisin

I likhet med en rekke andre krydderurter har sort pepper tradisjonelt blitt brukt både som krydder og som medisin. Krydderet brukes fremdeles flittig innen ayurveda – tradisjonell indisk naturmedisin.

Sort pepper er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet Flex.

Det er verdt å merke seg at sort pepper kan føre til høyere nivåer av medikamenter i blodet, så dersom du tar medikamenter knyttet til en spesiell helsetilstand kan det derfor være en god idé å konsultere en lege før du tar produkter som inneholder sort pepper.