Sort pepper er et krydder som fremstilles fra umodne røde bær, kalt pepperkorn, som vokser på piper nigrum-planten. Pepperkornene vokser i klaser på pepperplanten, som kan vokse seg hele 10 meter lang.

Sort, grønn og hvit pepper utvinnes alle fra piper nigrum-planten, og det er metoden og tidspunktet for høstingen av pepperfruktene som avgjør hvilket sluttprodukt man ender opp med. Sort pepper får man ved å høste fruktene før de er helt modnet, for deretter å tørke og koke dem.

Sort pepper stammer opprinnelig fra sør i India, og dyrkes i dag i en rekke tropiske områder. Det antas at krydderet kan ha blitt brukt i matlaging i så mye som 4000 år.

Sort pepper som medisin

I likhet med en rekke andre krydderurter har sort pepper tradisjonelt blitt brukt både som krydder og som medisin. Gjennom historien har pepper blitt brukt til å behandle alt fra diaré og og forstoppelse, til solbrenhet, tannpine og til og med hjertesykdom.

Det er funnet tekster som daterer så langt tilbake som på 500-tallet hvor pepper omtales i forbindelse med behandlingen av sykdommer, og til tross for at dagens legestand ikke har funnet håndfaste bevis på at sort pepper hjelper mot noen av de overnevnte sykdommene brukes sort pepper fremdeles flittig i tradisjonell indisk medisin – da som et middel mot blant annet sår hals og hoste.

At sort pepper ikke er et pålitelig middel i behandlingen av sykdommer betyr derimot ikke at det velkjente krydderet ikke kan ha en positiv effekt i kroppen.

Effektiviserer opptaket av gode virkestoffer

Det aktive virkestoffet i sort pepper er piperin, et molekyl som på egenhånd ikke påvirker kroppen nevneverdig. Effekten av piperin kommer derimot til syne når det samhandler med andre stoffer i kroppen. Pipeprin hemmer enzymer som ellers ville angrepet molekyler i kroppen, og kan på denne måten øke kroppens evne til å ta til seg stoffer slik som kurkumin, det aktive virkestoffet i gurkemeie.

I leveren foregår en prosess som kalles glukuronidering, et forsvarssystem kroppen benytter seg av for å hindre for høye nivåer av legemidler og kosttilskudd i blodet. Dette er i mange tilfeller en positiv ting, men det kan i enkelte tilfeller føre til at kroppen ikke tar til seg de gode stoffene man ønsker å få i seg gjennom kosttilskudd, slik at disse blir ubrukelige.

Ved inntak av piperin hindres utskillelsen av disse virkestoffene, noe som betyr at enkelte legemidler og kosttilskudd kan omgå prosessen. I enkelte tilfeller, som ved et ønsket opptak av kurkumin, er dette positivt, da det gjør at stoffet når ut i ekstremitetene heller enn å bli konsumert av glukuronideringen i leveren.

På grunn av denne effekten kombineres sort pepper ofte med gurkemeie i kosttilskudd, noe som også er årsaken til at Flex inneholder 1,5 mg sort pepper.

Det er likevel verdt å merke seg at dette kan føre til høyere nivåer av andre medikamenter i blodet, så dersom du tar medikamenter knyttet til en spesiell helsetilstand kan det derfor være en god idé å konsultere en lege før du tar produkter som inneholder sort pepper.