Sitronmelisse (melissa officinalis) er en flerårig urteaktig plane i leppeblomstfamilien, som er naturlig utbredt i middelhavsområder i Syd-Europa og Nord-Afrika, samt i Sentral-Asia. Den dyrkes verden over, og her i Norge er sitronmelisse for mange en naturlig del av urtehagen.

Det greske ordet «melissa» betyr «honningbie», og sitronmelisse er kjent for å tiltrekke seg honningbier.

Planten vokser seg mellom 70 og 150 cm høy, og om sommeren blomstrer den med små, hvite eller lysegule blomster proppfulle av nektar. Sitronmelisse både lukter og smaker svakt av sitron, og den syrlige smaken gjør den til en yndet ingrediens i både matretter og desserter.

Årtusener med medisinsk bruk

Sitronmelisse har blitt brukt som naturmedisin i århundrer. Medisinsk bruk av planten strekker seg over 2000 år bakover i tid, til antikkens Hellas, der den blant annet ble brukt for å kle sår, lege hudutslett, lindre insektbitt, dempe smerter ved graviditet og lindre leddplager. Den hadde til og med rykte på seg for å kunne forebygge skallethet.

Gjennom historien har sitronmelisse blitt benyttet som en medisinsk plante av en rekke kulturer, og planten har fungert som botemiddel for blant annet bronkiale betennelser, øreverk, feber, tarmgass, hodepine, høyt blodtrykk, influensa, hjertebank, tannverk og kvalme.

I senere tid har kvinner drukket sitronmelisse i form av te for å lindre menstruasjonssmerter og premenstruelt syndrom, og den anses i tillegg å kunne regulere urolig mage.

Reduserer stress og nervøsitet

I dag verdsettes sitronmelisse først og fremst for sine beroligende og søvnfremmende egenskaper. Planten inneholder kjemiske stoffer som ser ut til å kunne berolige og avspenne musklene, og kan på den måten redusere stress og nervøsitet.

En slik reduksjon i stress og nervøsitet er ofte overførbart til en bedre søvn, og flere studier har vist at sitronmelisse kan bedre søvnmønstret, og forebygge søvnforstyrrelser som urolig søvn og søvnløshet. I disse studiene kombineres sitronmelisse ofte med legevendelrot.

Fordi den fremmer ro og reduserer nervøsitet ser sitronmelisse også ut til å ha en positiv effekt på konsentrasjon og kognitiv funksjon, og brukes av mange i behandlingen av blant annet ADHD og Alzheimer’s sykdom.

Sitronmelisse kan benyttes i matretter, drikkes som te, påføres som et omslag på huden, inhaleres i form av aromaterapi eller tas som kosttilskudd.

Sitronmelisse er et av virkestoffene i kosttilskuddet DreamWell.