Schisandra er en bladfellende klatreplante som vokser i Nordøst-Kina, Korea, østlige deler av Russland og i Japan. I dag dyrkes planten særlig i de kinesiske provinsene Jilin, Lianoning, Hebei og Heilongliang.

Denne trelignende planten har rosa eller gule blomster, og på hunnplantene finner man i tillegg 10-15 cm lange klaser av røde, saftige bær.

Det er disse bærene som har gitt schisandra sitt navn. Oversatt fra kinesisk betyr navnet «de fem smakers bær», og den kalles dette fordi bærene inneholder alle de fem grunnleggende smakene – søtt, surt, bittert, salt og den femte smaken som på japansk kalles «umami».

Bærene som sies å kunne kurere det meste

Schisandra har vært verdsatt som legemiddel i asiatiske kulturer i århundrer, og regnes i Kina for å være en av de 50 fundamentale urtene.

Det er de røde bærene som tørkes og brukes til medisinske formål. De plukkes om høsten når de er modne, etter den første frostnatten, og brukes blant annet i urtete, tinkturer, vin, tabletter og kapsler.

I tillegg til blant annet fytosteroler, eterisk olje og vitamin C og E inneholder schisandra ca. 40 forskjellige såkalte lignaner, noe som gjør den til en svært habil antioksidant.

Schisandra har et utrolig bredt bruksområde, og har i Kina blitt brukt til alt fra å balansere energistrømmen og berolige sinnet til å kurere fysiske og psykiske lidelser som blant annet: luftveissykdommer, hjertebank, utflod, diabetes, hukommelsestap, hyppig vannlating, søvnløshet, stress, kronisk diaré, nevroser, lavt blodtrykk, leversykdommer, konsentrasjonsproblemer, depresjon, dårlig blodsirkulasjon og impotens.

Økt energi og større fysisk yteevne

Til tross for de mange, og varierte, tradisjonelle bruksområdene er det først og fremst schisandraens egenskaper som et kraftig adaptogen som gjør den til et yndet innholdsstoff i dagens kosttilskuddsprodukter.

Adaptogener demper de biokjemiske virkningene av fysisk og psykisk stress i kroppen, og bidrar til å balansere sentrale systemer i kroppen, som immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- og karsystemet.

Schisandra fungerer på samme måte som rosenrot, russisk rot og ginseng, men har en noe svakere effekt enn disse tre. Denne urten sies å kunne bidra til økt energi, større fysisk yteevne og utholdenhet, redusert utmattelse og økt mental klarhet, samtidig som den er styrkende, gjenoppbyggende, oppkvikkende og antiinflammatorisk.

I tillegg skal schisandra fungere som et afrodisiakum som styrker den seksuelle energien hos både menn og kvinner.

Schisandra er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet EnergyPlus.