Schisandra er en bladfellende klatreplante som vokser i Nordøst-Kina, Korea, østlige deler av Russland og i Japan. I dag dyrkes planten særlig i de kinesiske provinsene Jilin, Lianoning, Hebei og Heilongliang.

Denne trelignende planten har rosa eller gule blomster, og på hunnplantene finner man i tillegg 10-15 cm lange klaser av røde, saftige bær.

Det er disse bærene som har gitt schisandra sitt navn. Oversatt fra kinesisk betyr navnet «de fem smakers bær», og den kalles dette fordi bærene inneholder alle de fem grunnleggende smakene – søtt, surt, bittert, salt og den femte smaken som på japansk kalles «umami».

Brukt i Asia i århundrer

Schisandra har vært verdsatt som legemiddel i asiatiske kulturer i århundrer, og regnes i Kina for å være en av de 50 fundamentale urtene.

Det er de røde bærene som tørkes og brukes til medisinske formål. De plukkes om høsten når de er modne, etter den første frostnatten, og brukes blant annet i urtete, tinkturer, vin, tabletter og kapsler.

I tillegg til blant annet fytosteroler, eterisk olje og vitamin C og E inneholder schisandra ca. 40 forskjellige såkalte lignaner.

Schisandra er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet EnergyPlus.