Sibirsk ginseng, også kalt russisk rot, er en busk i bergflettefamilien som vokser i Nordøst-Kina, østlige deler av Russland, Korea og på den japanske øya Hokkaido. Sibirsk ginseng har brune tornete greiner, og kan bli over to meter høy. Blomstene varierer i farge fra lys fiolett til gul, og busken produserer en mørk, bærlignende frukt som vokser i klaser.

Plantene som i dag benyttes i medisinsk sammenheng kommer hovedsaklig fra Kina eller Russland, men russisk rot dyrkes også i enkelte øst-europeiske land.

Til tross for at den er blitt verdsatt og brukt i kinesisk folkemedisin i lang tid, var det russiske vitenskapsmenn som på midten av 1900-tallet oppdaget plantens potensiale som et adaptogen, og den kalles derfor ofte russisk rot.

Markedsført under navnet «sibirsk ginseng»

I den vestlige verden har russisk rot gjerne blitt markedsført under navnet sibirsk ginseng, fordi den deler mange av de gode egenskapene til den mer kjente ginsengplanten. Sibirsk ginseng tilhører samme familie, men ikke samme slekt, som tradisjonell ginseng, og mens virkestoffene i ginseng kalles ginsenosider, er det eleutherosider som sørger for tilsvarende effekt i russisk rot.

På engelsk går planten under navnet eleuthero, og i USA er det ulovlig å promotere russisk rot som «sibirsk ginseng». Årsaken er at navnet «ginseng» skal være reservert den tradisjonelle ginsengen fra panax-slekten.

Sibirsk ginseng anses i tradisjonell kinesisk medisin for å være mindre varmende enn vanlig ginseng. Både roten og rotbarken tørkes og benyttes i te, avkok, tinkturer, pulver og tabletter.

Russisk rot er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet EnergyPlus.