Rødkløver er en flerårig urt i erteblomstfamilien, som er naturlig utbredt i Europa, Vest-Asia og Nordvest-Afrika.

Kløveren vokser seg vanligvis mellom 15 og 80 cm høy, og kjennetegnes av sitt rosa blomsterhode.

Rødkløver er et vanlig syn i norske enger, skogbryn og åkerkanter, og har på folkemunne fått kallenavnet «sukkertopp».

Kløverurten er også en av Norges viktigste fôrvekster, og en innført sort av planten dyrkes i store deler av Norge. Denne sorten skiller seg fra naturlig viltvoksende rødkløver ved at den er større og grovere av utseende.

En mer behagelig overgangsalder

Den siste tiden har man gjennom forskning funnet svært oppløftende resultater i forbindelse med rødkløverens effekt i behandlingen av symptomer på overgangsalder hos kvinner.

En dansk studie utført av en gruppe forskere ved Aarhus universitet i 2013 så at flere av plagene kvinner opplever i overgangsalderen kan dempes ved hjelp av et daglig inntak av rødkløverekstrakt, hentet ut fra plantens fargerike blomst.

60 kvinner som var hardt rammet av overgangsalderen ble tilfeldig delt inn i to grupper. Den ene halvdelen mottok rødkløverekstrakt daglig, mens den andre halvdelen, kontrollgruppen, fikk placebo. Ved endt prøveperiode viste målinger av rødkløvergruppen at:

  • kvinnenes hetetokter ble redusert med 32 prosent
  • de gjenværende hetetoktene ble mildere
  • beinskjørheten ble redusert
  • kvinnenes østrogen var i bedre balanse

Forskerne fant heller ingen tegn til bivirkninger, som ofte kan være en utfordring når disse plagene behandles med humant østrogen.

Kan bidra til en komfortabel overgangsalder

Andre studier har vist at rødkløver kan hjelpe kvinner å bedre takle symptomer forbundet med overgangsalder, som f.eks. hetetokter, svette, rastløshet og irritabilitet.

Et daglig inntak av rødkløver kan derfor bidra til en rolig og komfortabel overgangsalder.

Rødkløver er et av innholdsstoffene i kosttilskuddet MenoCare.