Probiotika er et generelt begrep for levende mikroorganismer, ofte kalt «gode bakterier», som er like eller lignende de bakteriene som allerede finnes i menneskekroppen. Disse bakteriene kan inntas som kosttilskudd, og ser ut til å ha en helsefremmende effekt i kroppen vår – spesielt i magen og fordøyelseskanalen.

Ordet «probiotika» antas å ha sitt utspring i det latinske ordet «pro», som betyr «for», og det greske ordet «biotika» – en avleder fra «bios» som betyr «liv».

Magen og fordøyelsestrakten vår inneholder en komplekst sammensatt bakterieflora, bestående blant annet av om lag 400 naturlig probiotiske bakterier som reduserer veksten av skadelige bakterier, og opprettholder et sunt fordøyelsessystem.

Ideen introdusert i 1907

Konseptet bak probiotika ble introdusert av den russiske zoologen og Nobelprisvinneren Élie Metchnikoff i 1907 – ofte referert til som «probiotikaens far». Han foreslo i sin utgivelse The Prolongation of Life: Optimistic Studies at man ved å innta mikroorganismer kunne modifisere magens mikroflora, og at dette kunne ha betydelige helsefordeler for mennesker.

I tiårene som fulgte ble det forsket mer på disse mikroorganismene, og da spesielt melkesyrebakterier. Begrepet «probiotika» ble angivelig først brukt i et brev sendt av den tyske bakteriologen Werner Kollath, for å beskrive organiske og uorganiske kosttilskudd brukt for å lege pasienter som led av underernæring.

Siden 1953 har definisjonen av begrepet «probiotika» blitt omformulert en rekke ganger, for å best mulig beskrive de gode mikroorganismenes effekt i menneskekroppen.

Opprettholder balansen i magens bakterieflora

Fordi konseptet fremdeles er relativt nytt, forskes det mye på virkningen av probiotika som kosttilskudd, men det finnes gode bevis både fra forskning og pasientopplevelser som tilsier at de «gode» bakteriene har en positiv effekt i kroppen.

Probiotika kan bidra til å vedlikeholde den normale bakteriefloraen i magen og fordøyelsessystemet vårt, og ser ut til å virke på flere måter:

  • Når du mister «gode» bakterier kan probiotika bidra til å erstatte dem.
  • Det kan redusere mengden «dårlige» bakterier i systemet – bakterier som kan forårsake infeksjoner, betennelser og andre mageproblemer.
  • Det kan bidra til å opprettholde en balanse mellom «gode» og «dårlige» bakterier, for å sørge for at fordøyelsessystemet ditt fungerer som det skal.

I dag brukes probiotika ofte for å behandle diaré, kolitt og vaginale infeksjoner, bedre regelmessigheten i fordøyelsen, redusere tarmgass og styrke immunforsvaret. Det kan også lønne seg å ta probiotika i forbindelse med en antibiotikakur, da mikroorganismene kan bidra til å erstatte de «gode» bakteriene som drepes av antibiotikaen sammen med de «dårlige bakteriene» som forårsaker sykdom.

Nyere forskning viser i tillegg at probiotika kan ha en positiv effekt på personer med irritabel tarm-syndrom (IBS).

Probiotika er et av virkestoffene i kosttilskuddet BioBalance.