Probiotika er et generelt begrep for levende mikroorganismer, og først og fremst melkesyrebakterier (ofte kalt «gode bakterier»), som er like eller lignende de bakteriene som allerede finnes i menneskekroppen. Disse bakteriene kan inntas som kosttilskudd, eller gjennom matvarer som yoghurt og fermentert soya.

Ordet «probiotika» antas å ha sitt utspring i det latinske ordet «pro», som betyr «for», og det greske ordet «biotika» – en avleder fra «bios» som betyr «liv».

Magen og fordøyelsestrakten vår inneholder en komplekst sammensatt bakterieflora, bestående av, blant annet, om lag 400 naturlig probiotiske bakterier som reduserer veksten av skadelige bakterier, og opprettholder et sunt fordøyelsessystem.

Ideen introdusert i 1907

Konseptet bak probiotika ble introdusert av den russiske zoologen og Nobelprisvinneren Élie Metchnikoff i 1907 – ofte referert til som «probiotikaens far».

I tiårene som fulgte ble det forsket mer på disse mikroorganismene, og da spesielt melkesyrebakterier. Begrepet «probiotika» ble angivelig først brukt i et brev sendt av den tyske bakteriologen Werner Kollath, for å beskrive organiske og uorganiske kosttilskudd.

Siden 1953 har definisjonen av begrepet «probiotika» blitt omformulert en rekke ganger, for å best mulig beskrive mikroorganismenes effekt i menneskekroppen.

Utbredt bruk

Fordi konseptet fremdeles er relativt nytt, forskes det mye på virkningen av probiotika som kosttilskudd, og til tross for at det ikke pr. dags dato ikke finnes noen vitenskapelig konsensus rundt de helsemessige fordelene ved inntak av probiotika, er inntak av melkesyrebakterier et utbredt fenomen i store deler av verden.

De vanligste slektene av melkesyrebakterier i kosttilskudd og matvarer er lactobacillus og bifidobacterium.

Probiotika er et av virkestoffene i kosttilskuddet BioBalance.