Peppermynte (Mentha × piperita) er en flerårig plante i mynteslekten, som tilhører leppeblomstfamilien. Den er en naturlig hybrid mellom de to mynteartene grønnmynte og vassmynte, og har sin opprinnelse i Syd-Europa, Nord-Afrika og Midtøsten.

Peppermynte vokser i utgangspunktet ikke vilt, men kan en sjelden gang oppdages blant sine overordnede arter i naturen. Derimot er dyrking og kultivering av planten utbredt i store deler av verden.

Planten vokser seg vanligvis 60-80 cm høy med en rødlig stengel, mørkegrønne blader og rosalilla blomster. Den vokser best i åpne områder, og i godt gjødslet, fuktig jord.

En urt med lang historie

Fordi peppermynten er en hybrid er det enkelte uenigheter om når mennesker først tok den i bruk som nyttevekst og naturmedisin. Bruken av mynte for å smaksette mat og vin var vanlig både for de gamle grekerne, romerne og i Oldtidens Egypt, og flere historikere mener peppermynte kan ha blitt brukt i medisin og matlaging så langt tilbake som i år 1550 f.Kr.

Mange mener likevel det var den engelske naturforskeren John Ray som først beskrev peppermynte som en nyttevekst i 1696, og at urten først ble kultivert tidlig på 1700-tallet.

Det er derimot bred enighet om at den aromatiske urtens popularitet økte kraftig på 1700-tallet på grunn av dens nyttige egenskaper i mat og medisin, og kommersiell dyrking utbredte seg raskt.

Populær innen naturmedisin

I dag er peppermynte mer ettertraktet enn noen gang, og brukes blant annet for å smaksette konfekt, kaker, desserter, iskrem, tyggegummi og tannkrem. Også innen naturmedisinmedisin er urten et populært valg.

Vanlig naturmedisinsk bruk inkluderer at oljen inntas aromatisk, brygges som te eller tas som kosttilskudd.

Peppermynte er et av virkestoffene i kosttilskuddet BioBalance.