Nattlysolje er en næringsrik olje som utvinnes fra fruktene til planten kjempenattlys. Disse fruktene inneholder store mengder frø, og det anslås at det kreves om lag 5000 frø for å produsere én eneste kapsel av ren nattlysolje.

Kjempenattlys er opprinnelig fra Nord-Amerika, hvor den vokser vilt på store deler av kontinentet – fra Alberta vest i Canada til Newfoundland i øst, sør til Florida i USA og vestover til Texas.

Planten ble importert til Europa i 1614, og har blitt en populær prydplante i hager. Mange steder har den derfra spredd seg ut i naturen, noe den også har gjort her i Norge.

Planten vokser seg 30-150 cm høy, og har grønne blader og gule blomster. Den har en levetid på to år. De gule blomstene har et lyst nektarmønster som er usynlig for menneskeøyet. Det kommer til syne under ultrafiolett lys, og er synlig for pollenbærere som sommerfugler, møll og bier.

Utbredt historisk bruk

Bruken av kjempenattlys som naturmedisin stammer tilbake til de innfødte stammene i Nord-Amerika, og gjennom historien har planten blitt benyttet i behandlingen av en rekke helseplager.

Eksem, hudplager, betennelser, revmatiske plager, fordøyelsesproblemer, sår hals og høyt kolesterol er bare noen av helseplagene som historisk sett er blitt behandlet ved hjelp av kjempenattlys.

Røttene, stilkene, bladene og blomsterknoppene til kjempenattlys kan alle spises, og tidligere ble stilken og bladene også brukt til å lage ekstrakter eller omslag for å behandle hudplager, lindre betennelser og sår i huden.

I moderne tid er det likevel nattlysolje, oljen fra plantens frø, som er mest populært å bruke innen naturmedisin. Oljen er rik på viktige fettsyrer, og kan ha en rekke gode effekter i kroppen.

Nattlysolje inneholder viktige fettsyrer

Nattlysolje er først og fremst en av våre beste kilder til den essensielle fettsyren gammalinolensyre, forkortet GLA. Oljen kan inneholde så mye som 15% gammalinolensyre, og 70% linolensyre som kroppen kan omdanne til GLA.

Nattlysolje kan bidra til å opprettholde normal, sunn hud og myke, fleksible og bevegelige ledd. I tillegg kan oljen bidra til å regulere kolesterolet, samt at den ser ut til å ha en anti-inflammatorisk funksjon.

Fordi forskning på nattlysolje fremdeles er en relativt nytt konsept krever legevitenskapen ytterlige bevis før de kan stille seg bak effektene av nattlysolje, men nye studier som støtter helsegevinstene ved bruk av nattlysolje dukker stadig opp.

Nattlysolje er et av innholdsstoffene i kosttilskuddet MenoCare.