Muira puama (Ptychopetalum olacoides) er et regnskogtre i plantefamilien olacaceae som vokser vilt i Amazonas-regionen i Brasil, Peru, Colombia og Venezuela.

Muira puama vokser seg fem til 15 meter høyt, og tre til fem meter bredt. Stammen har grå bark, og de korte, avlange bladene er grønne på oversiden og brune på undersiden. Treets blomster er hvite og dufter av jasmin, og fruktene er gule eller oransje.

Ptychopetalum-slekten er en liten planteslekt, med kun syv trær. To av dem vokser i tropiske deler av Sør-Amerika, og fem i tropiske deler av Afrika.

Populær urtemedisin blant urbefolkningen i Amazonas

Urbefolkningen i Amazonas-regnskogen har i lang tid benyttet alle deler av muira puama som naturmedisin, men barken og røttene er delene som oftest tas i bruk.

De innfødte folkene langs breddene til Rio Negro i den brasilianske regnskogen bruker urten for å behandle en rekke plager og sykdommer – deriblant nevromuskulære sykdommer, lammelse, revmatisme og mangelsykdommen beriberi, samt for å bedre hjerte- og magehelse.

Den sies også å kunne forebygge håravfall og skallethet.

Muira puama er et naturlig potensmiddel

Den vanligste bruken av muira puama er som et naturlig potensmiddel og afrodisiakum. Kallenavnet «regnskogens viagra» har gjort at treet har fått oppmerksomhet som urtemedisin også utenfor den sør-amerikanske regnskogen.

Urten ser ut til å ha en stimulerende effekt i kroppen, noe som forklarer hvordan den kan bidra til økt sexlyst og virilitet. Urten har i senere tid blitt et populært middel mot impotens og manglende sexlyst både i Europa og USA.

I en studie gjort i 1990, der 262 menn som var plaget av potensproblemer deltok, rapporterte 62% av de som hadde lav libido, og 51% av de med ereksjonsproblemer en positiv effekt etter å ha tatt muira puama i to uker.

I tillegg til å være et naturlig potensmiddel brukes urten fremdeles som naturmedisin i behandlingen av mageproblemer, menstruasjonsforstyrrelser, revmatisme, manglende appetitt, nervesmerter, depresjon, infertilitet og dysenteri.

Den enkleste metoden for å få i seg muira puama er å ta det som kosttilskudd.

Muira puama er et av virkestoffene i kosttilskuddet ProstaCare.