Magnesium er et metallisk grunnstoff, og er et av 24 essensielle mineraler og vitaminer kroppen vår trenger for å overleve. Det er det niende mest vanlige elementet i universet, og det åttende vanligste grunnstoffet i jordskorpen.

Fordi magnesium er alkaisk jord-metall, finnes det ikke i ren form i naturen. Den engelske fysikeren og kjemikeren Sir Humphry Davy var den første til å fremstille rent magnesium, da han ved hjelp av elektrolyse lyktes i å isolere metallet i 1808.

Det kjemiske symbolet for magnesium er Mg, og mineralet har atomnummer 12 i periodesystemet.

Nødvendig for en rekke livsprosesser

Magnesium forekommer i alle levende organismer, og en gjennomsnittlig menneskekropp inneholder om lag 25 gram. Nærmere 60% finnes i skjelettet vårt, mens resten er fordelt i muskelvev og andre celler i kroppen.

Magnesium er en viktig del av over 300 enzymer med funksjoner som gjør at kroppen vår fungerer som den skal, og er avgjørende for en lang rekke livsprosesser. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, normal energiomsetning, normal psykologisk funksjon og nervesystemets normale funksjon.

Gode kilder til magnesium

Magnesiummangel er den nest vanligste mangelsykdommen i utviklede land, og rammer mellom 2.5 og 15% av den generelle befolkningen. Magnesiummangel skyldes oftest et redusert inntak gjennom kosten, men kan også oppstå ved sykdom.

Kronisk diaré, lavt matinntak, alkoholisme og bruk av vanndrivende medisiner er vanlige årsaker til magnesiummangel.

Anbefalt daglig inntak av magnesium for voksne er minimum 56 mg og maksimum 350 mg.

Gode kilder til magnesium er belgfrukter, fullkorn, grønnsaker, frø, nøtter, kjøtt, meieriprodukter, sjokolade og kaffe. Et variert norsk kosthold bør være nok til å dekke ditt daglige behov, men en enkel måte å sikre tilstrekkelig inntak er å ta magnesium som kosttilskudd.

Magnesium er et av virkestoffene i kosttilskuddet DreamWell.