Lykopen er en kraftig antioksidant som tilhører en gruppe naturlige pigmenter kalt karotenoider. Karotenoider er en samlebetegnelse på naturlige fettløselige, gule, oransje, brune eller røde fargestoffer som finnes i dyre- og planteriket. Det finnes over 600 ulike karotenoider i naturen.

Lykopen er et knallrødt karotenoid, som gir farge til en rekke frukter og grønnsaker – deriblant tomater, røde gulrøtter, vannmelon, aprikos og papaya. Den største konsentrasjonen av stoffet finner vi i den sørasiatiske frukten gac, som vokser og dyrkes i blant annet Kina, Thailand, Laos, Myanmar, Kambodsja og Vietnam.

Fordi gac er en sjelden frukt å finne på det norske markedet står tomater og tomatbaserte produkter for 85% av lykopeninntaket her til lands.

Sykdomsforebyggende egenskaper

Selv om lykopen ikke er essensielt næringsstoff i menneskekroppen har det røde karotenoidet fått mye oppmerksomhet fra forskere på grunn av de gode effektene det ser ut til å ha i kroppen.

Det er et av naturens kraftigste antioksidanter, og kan beskytte kroppens celler mot frie radikaler.

Frie radikaler er skadelige molekyler i kroppen som kan forårsake oksidativt stress, bryte ned celler og promotere sykdom. Antioksidanter som lykopen og astaxanthin jakter ned og ødelegger disse frie radikalene, slik at ikke de kan bidra til å svekke immunforsvaret ditt.

Forskning har vist at lykopen kan forebygge og lindre symptomer forbundet med en rekke krefttyper, samt hjerte- og karsykdommer. Enkelte studier har i tillegg konkludert med at det kan være effektivt i behandlingen av aldersrelaterte øyesykdommer, mannlig fertilitet, betennelser og benskjørhet. Det kan også redusere det dårlige kolesterolet LDL i blodet, og senke blodtrykket.

Lykopen tar vare på prostata

Noe av det som er blitt forsket mest på i forbindelse med lykopen er fargestoffets egenskaper når det kommer til å forebygge prostatakreft hos menn. En rekke studier har antydet en sammenheng mellom en lykopenrik diett og nedsatt risiko for å utvikle prostatakreft.

En studie publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention i 2014, som tok for seg krefttypespesifikke kostholdsråd, viste at menn som får i seg minimum ti enheter med tomater eller tomatbaserte produkter i uken har 18 prosent mindre risiko for å utvikle prostatakreft. Studien mener årsaken er de forebyggende egenskapene til lykopen.

Denne studien underbygger tidligere studier som har konkludert med at den kraftige antioksidanten kan ha en forebyggende virkning i relasjon til prostatakreft, og selv om forskerne fremdeles er forsiktige med å slå fast en konkret positiv effekt anbefales menn å få i seg rikelig av den kraftige antioksidanten. Det kan derfor være en god idé å sikre inntaket av lykopen gjennom et daglig kosttilskudd.

Lykopen er et av virkestoffene i kosttilskuddet ProstaCare.