Lykopen er en kraftig antioksidant som tilhører en gruppe naturlige pigmenter kalt karotenoider. Karotenoider er en samlebetegnelse på naturlige fettløselige, gule, oransje, brune eller røde fargestoffer som finnes i dyre- og planteriket. Det finnes over 600 ulike karotenoider i naturen.

Lykopen er et knallrødt karotenoid, som gir farge til en rekke frukter og grønnsaker – deriblant tomater, røde gulrøtter, vannmelon, aprikos og papaya. Den største konsentrasjonen av stoffet finner vi i den sørasiatiske frukten gac, som vokser og dyrkes i blant annet Kina, Thailand, Laos, Myanmar, Kambodsja og Vietnam.

Fordi gac er en sjelden frukt å finne på det norske markedet står tomater og tomatbaserte produkter for 85% av lykopeninntaket her til lands.

En kraftig antioksidant

Lykopen er et av naturens kraftigste antioksidanter, og kan beskytte kroppens celler mot oksidasjon skapt av frie radikaler.

Frie radikaler er skadelige molekyler i kroppen som kan forårsake oksidativt stress, bryte ned celler og promotere sykdom. Antioksidanter som lykopen og astaxanthin jakter ned og ødelegger disse frie radikalene, slik at ikke de kan bidra til å svekke immunforsvaret ditt.

Lykopen og forskning på prostataplager

Noe av det som er blitt forsket mest på i forbindelse med lykopen er fargestoffets egenskaper når det kommer til å forebygge prostataplager hos menn.

En studie publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention i 2014, som tok for seg krefttypespesifikke kostholdsråd, viste at menn som får i seg minimum ti enheter med tomater eller tomatbaserte produkter i uken har 18 prosent mindre risiko for å utvikle prostatakreft. Studien mener årsaken er de forebyggende egenskapene til lykopen.

Det kan derfor være en god idé å sikre inntaket av lykopen gjennom et daglig kosttilskudd.

Lykopen er et av virkestoffene i kosttilskuddet ProstaCare.