Lavendel (lavandula angustifolia) er en blomstrende plante i leppeblomstfamilien med utspring i vestlige områder rundt Middelhavet, hovedsakelig i Pyreneene. I dag vokser den vilt i Afrika, Syd-Europa og Asia.

Lavandula angustifolia er den vanligste og mest kultiverte av de totalt 39 identifiserte artene i lavendelfamilien. Artsnavnet «angustifolia» er latin for «smalt blad», en karakteristikk som kjennetegner planten.

Lavendel er en sterkt aromatisk busk som vokser seg mellom én og to meter høy, med eviggrønne blader og blomster som har gitt sitt navn til den blåfiolette fargenyansen.

En del av verdenshistorien

Lavendel har blitt brukt av mennesker i over 2500 år, og planten har hatt sin naturlige plass i flere av verdenshistoriens største sivilisasjoner. Bruken varierer i like stor grad som kulturene den var en del av.

Araberne brukte planten i parfymer, egypterne benyttet den i mumifiseringen av sine døde og de gamle grekerne brukte den for å kurere alt fra søvnløshet til ryggsmerter til galskap. Romerne brukte planten i matlaging, i badene sine og i såpe, i renessansens Frankrike vasket de velstående klærne sine i lavendelolje og i London ble den brukt som legemiddel under den store pesten i 1665.

I Johannesevangeliet i Bibelen sies det at Maria salvet Jesu føtter i lavendelolje.

Lavendel kan bedre søvnkvalitet og søvnmønster

Lavendel verdsettes for sine naturmedisinske egenskaper den dag i dag. Lavendelolje har antiseptiske og antiinflammatoriske egenskaper, og brukes i behandlingen av en rekke plager og sykdommer.

Mageproblemer, tap av appetitt, kvalme, tarmgass og urolig mage sies alle å kunne behandles med lavendelolje. Det samme gjelder hodepine, tannverk, nervesmerter og leddplager, så vel som uren hud og menstruasjonssmerter.

Enkelte bruker også planten mot depresjon og kognitiv svikt i form av demens.

Mest populært er det likevel å bruke lavendelolje som et avslappende middel mot rastløshet, nervøsitet og søvnløshet, og her er også den vitenskapelige dokumentasjonen sterkest. En rekke studier har vist at lavendel kan bedre søvnkvaliteten og søvnmønsteret vårt.

I dag er de vanligste metodene for å få i seg lavendel gjennom aromaterapi eller i form av kosttilskudd.

Lavendel er et av virkestoffene i kosttilskuddet DreamWell.