Lavendel (lavandula angustifolia) er en blomstrende plante i leppeblomstfamilien med utspring i vestlige områder rundt Middelhavet, hovedsakelig i Pyreneene. I dag vokser den vilt i Afrika, Syd-Europa og Asia.

Lavandula angustifolia er den vanligste og mest kultiverte av de totalt 39 identifiserte artene i lavendelfamilien. Artsnavnet «angustifolia» er latin for «smalt blad», en karakteristikk som kjennetegner planten.

Lavendel er en sterkt aromatisk busk som vokser seg mellom én og to meter høy, med eviggrønne blader og blomster som har gitt sitt navn til den blåfiolette fargenyansen.

En del av verdenshistorien

Lavendel har blitt brukt av mennesker i over 2500 år, og planten har hatt sin naturlige plass i flere av verdenshistoriens største sivilisasjoner. Bruken varierer i like stor grad som kulturene den var en del av.

Araberne brukte planten i parfymer, egypterne benyttet den i mumifiseringen av sine døde og de gamle grekerne brukte den blant annet som en kur mot «galskap». Romerne brukte planten i matlaging, i badene sine og i såpe, i renessansens Frankrike vasket de velstående klærne sine i lavendelolje og i London ble den brukt som legemiddel under den store pesten i 1665.

I Johannesevangeliet i Bibelen sies det at Maria salvet Jesu føtter i lavendelolje.

Utbredt bruk den dag i dag

Lavendel verdsettes fremdeles for sine naturmedisinske egenskaper den dag i dag, og bruken er utbredt i store deler av verden.

I dag er de vanligste metodene for å få i seg lavendel gjennom aromaterapi eller i form av kosttilskudd.

Lavendel er et av virkestoffene i kosttilskuddet DreamWell.