Krom er et metallisk grunnstoff, og tilhører gruppen av 24 essensielle vitaminer og mineraler kroppen trenger for å overleve.

Rent krom ble først isolert av den franske kjemikeren Louis Nicolas Vauquelin i 1798. Mineralets kjemiske symbol er Cr, og det har fått atomnummer 24 i periodesystemet.

I naturen forekommer mineralet kun i kjemiske forbindelser, og utgjør hovedandelen i en rekke fargerike mineraler. Det er det 21. mest vanlige grunnstoffet i jordskorpen.

Krom bidrar til å opprettholde normalt blodsukkernivå

På grunn av sin sprøhet og motstandsdyktighet mot korrosjon brukes krom ofte som en legeringstilsetning i andre metaller. Det gir metallet en sølvhvit skinnende overflate, og er derfor spesielt populært blant bil- og motorentusiaster.

Men krom spiller også en viktig rolle i menneskekroppen. Det er et essensielt mineral som bidrar til normal omsetning av såkalte makronæringsstoffer(fett, protein og karbohydrater), og kan i tillegg bidra til å opprettholde normalt blodsukkernivå.

Det er verdt å merke seg at det finnes flere forskjellige kromforbindelser. Den kjemiske forbindelsen som er med på regulere blodsukkernivået kalles trivalent krom, forkortet Cr(III), og det er denne varianten som brukes som innholdsstoff i en rekke kosttilskudd.

Et nødvendig sporstoff

Krom tilhører i likhet med jern, kopper, selen, sink, jod og mangan den gruppen av mineraler som kalles sporstoffer – stoffer vi kun trenger i små daglige doser, men som kroppen likevel er helt avhengig av.

De fleste får dekket det daglige behovet gjennom et variert kosthold, og her i landet er det derfor få som lider av krommangel.

Gode kilder er fullkornsprodukter, poteter, nøtter, skalldyr, tørket aprikos og kjøtt.

Krom er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet MetaBurn.