Krom er et metallisk grunnstoff, og tilhører gruppen av 24 essensielle vitaminer og mineraler kroppen trenger for å overleve.

Rent krom ble først isolert av den franske kjemikeren Louis Nicolas Vauquelin i 1798. Mineralets kjemiske symbol er Cr, og det har fått atomnummer 24 i periodesystemet.

I naturen forekommer mineralet kun i kjemiske forbindelser, og utgjør hovedandelen i en rekke fargerike mineraler. Det er det 21. mest vanlige grunnstoffet i jordskorpen.

Krom kan regulere blodsukkernivået

På grunn av sin sprøhet og motstandsdyktighet mot korrosjon brukes krom ofte som en legeringstilsetning i andre metaller. Det gir metallet en sølvhvit skinnende overflate, og er derfor spesielt populært blant bil- og motorentusiaster.

Men krom spiller også en viktig rolle i menneskekroppen. Det er et essensielt mineral som bidrar til normal omsetning av såkalte makronæringsstoffer, og kan i tillegg regulere sukkernivået i blodet. På denne måten kan krom bidra til å dempe sulten og søtsuget.

Det er verdt å merke seg at det finnes flere forskjellige kromforbindelser. Den kjemiske forbindelsen som er med på regulere blodsukkernivået kalles trivalent krom, forkortet Cr(III), og det er denne varianten som brukes som innholdsstoff i en rekke kosttilskudd.

Nødvendig sporstoff

Krom tilhører i likhet med jern, kopper, selen, sink, jod og mangan den gruppen av mineraler som kalles sporstoffer – stoffer vi kun trenger i små daglige doser, men som kroppen likevel er helt avhengig av.

De fleste får dekket det daglige behovet gjennom et variert kosthold, og her i landet er det derfor få som lider av krommangel.

Gode kilder er fullkornsprodukter, poteter, nøtter, skalldyr, tørket aprikos og kjøtt.

Dersom du ønsker å sikre at krombehovet er dekket inneholder flere kosttilskudd små mengder av mineralet. Anbefalt daglig dose er 25 mikrogram for kvinner og 35 mikrogram for menn. Maksimal lovlig mengde i daglig kosttilskudd er 125 mikrogram.

Krom er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet MetaBurn.