Kollagen er et elastisk, langstrakt og fiberdannende protein, som bidrar til å støtte og styrke kroppens vev og brusk. Proteinet har høy strekkfasthet, og er bygget opp av tre polypeptidkjeder (kalt α-kjeder) som består av ca. 1000 aminosyrer hver.

Kollagen er det viktigste proteinet i bindevevet hos mennesker og dyr, og det vanligste proteinet i menneskekroppen. Det utgjør en viktig del av bein, brusk, muskler, leddbånd, sener og bindevev, og står for omtrent en fjerdedel av den totale proteinmassen i kroppen.

I tillegg er kollagen viktig i blodkar, i øyets hornhinne og linse og for å opprettholde en sunn og frisk hud.

Flere typer kollagen

Forskere har så langt identifisert og beskrevet 28 forskjellige typer kollagen, men de to vanligste er:

  • Type I (hud, sener, organer, blodkar og bein)
  • Type II (brusk, leddbrusk og bindevev)

Kollagen type I utgjør om lag 90% av alt kollagen i kroppen vår, og danner store, eosinofile fibre som finnes i arrvev, sener, bein og tannbein. Det er også denne typen kollagen som er populært innen hudpleie og plastisk kirurgi.

Kollagen type II hjelper leddene å fungere normalt

Kollagen type II utgjør 50% all brusk i kroppen, og så mye som 90% av leddbrusken vår. Proteinet er med andre ord helt essensielt for at leddene våre skal kunne fungere normalt.

I kosttilskudd benyttes kollagen type II både i hydrolysert (i større doser) eller denaturert (i mindre doser) form. Formålet er først og fremst å dempe leddsmerter, samt behandle symptomer forbundet med leddgikt, slitasjegikt og andre leddplager.

Studier har vist at et daglig tilskudd av kollagen type II kan ha en positiv effekt på personer som lider av leddgikt og artrose, og kan i tillegg bidra til bedre bøyelighet i ledd, som følge av sunn bruskdannelse.

Kollagen type II er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet Flex, som du akkurat nå kan få til halv pris – kun 199 kr!