Kamomille (matricaria chamomilla) er en ettårig plante kurvplantefamilien som vokser vilt i Europa, Asia og Nord-Afrika, og senere har blitt innført i Nord-Amerika og Australia. Den vokser i befolkede områder, og kan ofte ses i veikanten, i hager, i enger og i åkre.

Planten vokser seg mellom 15 og 60 cm høy, og kjennetegnes av sine gule blomsterkrone omkranset av hvite, avrundede kronblader. Den blomstrer om sommeren, og har en sterk, aromatisk duft.

Arten matricaria chamomilla, også kalt tysk kamille, er den mest utbredte i kamilleblomstslekta, og det er også denne som oftest brukes i urteprodukter. Navnet «kamomille» stammer fra det greske ordet «chamaimēlon», som direkte oversatt til norsk betyr «jordeple». Årsaken til at den fikk dette navnet er blomstens eplelignende duft.

Lang historie som naturmedisin og kosmetikk

Menneskets bruk av kamomille strekker seg flere tusen år bakover i tid, til Oldtidens Egypt, der planten ble brukt som middel mot feber, i kosmetikk og i mumifiseringen av døde faraoer. Også i antikkens Hellas og det romerske imperiet var planten en yndet ingrediens i både naturmedisin og kosmetikk.

Også her i nord ble kamomille tatt tidlig i bruk. Det sies at det norrøne folket som levde for 1000 år siden brukte kamilleekstrakt som en form for sjampo, fordi det skulle gi ekstra glans til flettet hår.

I middelalderen vokste medisinsk bruk av kamomille i popularitet, og planten ble brukt som botemiddel for en rekke forskjellige plager – deriblant astma, kolikk, feber, betennelser, søvnproblemer, mageproblemer, kvalme, nervøsitet, barnesykdommer og hudsykdommer.

På grunn av sitt historisk sett brede bruksområde kan kamomille på mange måter ses på som den europeiske motparten til ginseng.

Naturlig beroligende

I dag er kamomille fremdeles et populært valg innen urtemedisin, og brukes fremdeles som et naturlig alternativ for å behandle mange av de samme symptomene som i middelalderen.

Den mest populære bruksområdet, og det som i størst grad støttes av vitenskapen, er å ta kamomille som et beroligende middel. På grunn av sine avslappende egenskaper kan kamomille bidra til å redusere stress og nervøsitet, og forebygge urolig søvn.

Nyere forskning antyder også at kamomille kan ha en krampeløsende, angstdempende og anti-inflammatorisk effekt i kroppen.

De vanligste metodene for inntak av kamomille er å brygge blomstene som te, eller ta den som kosttilskudd.

Kamomille er et av virkestoffene i kosttilskuddet DreamWell.