Kamomille (matricaria chamomilla) er en ettårig plante kurvplantefamilien som vokser vilt i Europa, Asia og Nord-Afrika, og senere har blitt innført i Nord-Amerika og Australia. Den vokser i befolkede områder, og kan ofte ses i veikanten, i hager, i enger og i åkre.

Planten vokser seg mellom 15 og 60 cm høy, og kjennetegnes av sine gule blomsterkrone omkranset av hvite, avrundede kronblader. Den blomstrer om sommeren, og har en sterk, aromatisk duft.

Arten matricaria chamomilla, også kalt tysk kamille, er den mest utbredte i kamilleblomstslekta, og det er også denne som oftest brukes i urteprodukter. Navnet «kamomille» stammer fra det greske ordet «chamaimēlon», som direkte oversatt til norsk betyr «jordeple». Årsaken til at den fikk dette navnet er blomstens eplelignende duft.

Lang historie som naturmedisin og kosmetikk

Menneskets bruk av kamomille strekker seg flere tusen år bakover i tid, til Oldtidens Egypt, der planten blant annet ble brukt i kosmetikk og i mumifiseringen av døde faraoer. I antikkens Hellas og det romerske imperiet var planten en yndet ingrediens i både naturmedisin og kosmetikk.

Også her i nord ble kamomille tatt tidlig i bruk. Det sies at det norrøne folket som levde for 1000 år siden brukte kamomilleekstrakt som en form for sjampo.

I middelalderen vokste medisinsk bruk av kamomille i popularitet, og planten ble brukt som botemiddel for en rekke forskjellige plager. Kamomille anses av enkelte som den europeiske motparten til den mer kjente urten ginseng.

Fremdeles populær innen urtemedisin

I dag er kamomille fremdeles et populært valg innen urtemedisin. De vanligste metodene for inntak av kamomille er å brygge blomstene som te, eller ta den som kosttilskudd.

Kamomille er et av virkestoffene i kosttilskuddet DreamWell.