Humle (humulus lupus) er en flerårig slyngplante i hampfamilien, som vokser vilt i Vest-Asia, Nord-Amerika og Europa – inkludert store deler av Norge.

I likhet med andre slyngplanter vokser humlen svært raskt. Den visner ned til roten om vinteren, men kan vokse seg så mye som seks til syv meter høy i løpet av sommeren. Når veksten er på sitt kraftigste kan den vokse så mye som 20 cm om dagen, noe som gjør den til den hurtigst voksende planten i norsk natur.

Humlen er særbu, og det er kun hunnplantene som bestøves ved dyrking. Hannplantene fjernes, slik at hunnplantene får rom til å vokse seg større.

Middelalderens konserveringsmiddel

For mange er humle først og fremst kjent som en viktig ingrediens i ølbrygging. I Europa har humlens bitre blomsterkongler blitt brukt til ølbrygging siden middelalderen, og planten har blitt dyrket i Norge i over 1000 år.

Den første dokumenterte dyrkingen av humle fant sted i Hallertau-regionen av det som i dag er Tyskland i år 736, men nevnes først i forbindelse med ølbrygging over 300 år senere – i år 1079.

Humlekonglene verdsettes i ølbrygging ikke bare for sin bitre smak og kraftige aroma, men også for sine antibakterielle og konserverende kvaliteter.

Ett eksempel på dette er øltypen India Pale Ale (IPA), som ble produsert i England, ble utviklet for å tåle å krysse ekvator to ganger før den ankom India i drikkbar tilstand. Engelskmennene tilsatte derfor store mengder humle for å konservere brygget.

Fremdeles populær innen urtemedisin

I dag er humle fremdeles et populært valg innen urtemedisin. Humle er et av virkestoffene i kosttilskuddet DreamWell.