Gurkemeie, også kalt kurkuma, er en flerårig urt i ingefærfamilien. Planten stammer fra Sørøst-Asia, og vokser seg vanligvis 60-100 cm høy. Det antas at oppdageren Marco Polo tok med seg planten til Europa, og Venezia, på slutten av 1200-tallet.

De fleste nordmenn forbinder nok gurkemeie med det karakteristiske, gule krydderet vi får fra plantens rotstengel. Dette krydderet har en bitter, skarp og aromatisk smak, og har fått kallenavnet «indisk safran». Det brukes blant annet til å fargesette matretter som karri, og er i tillegg et billigere alternativ til safran når man skal bake lussekatter.

Men i land som Kina og India, der planten både dyrkes og vokser fritt, er den lenge også blitt brukt til medisinske formål, og betegnes som «krydderet som hjelper mot alt».

Gurkemeie er kjent for sine betennelsesdempende egenskaper, og for å ha en positiv effekt mot en rekke sykdommer.

Fra krydder til medisin

Gurkemeie er stappfullt av viktige næringsstoffer kalt kurkuminoider, og det aktive virkestoffet kurkumin er en kraftig antioksidant.

Det er dette stoffet som antas å ha størst helseeffekt, og som bidrar positivt mot en rekke sykdommer og plager.

Kurkumin er spesielt kjent for å være lindrende for smerter i muskler og ledd, samt problemer med tarmer og fordøyelsessystemet.

Forskere antar også at kurkumin har en forebyggende effekt mot kroniske sykdommer som astma, psoriasis, leversykdommer og diabetes, og det er gjort studier som antyder at gurkemeie kan ha en positiv effekt i kampen mot alvorlige sykdommer som kreft, Alzheimers og hjerte- og karsykdommer ved at det reduserer betennelser og oksidativt stress i kroppen.

I tillegg skal det kunne hjelpe overvektige å gå ned i vekt.

Gurkemeie – en sjelden ingrediens i norsk kost

I Norge kan det være en utfordring å få i seg rikelig med gurkemeie gjennom kostholdet. Svært få retter og produkter i den tradisjonelle norske kosten benytter seg av dette eksotiske krydderet, og kroppen sliter i tillegg med å benytte seg av naturlig kurkumin på en effektiv måte.

Den beste, og enkleste, måten å få i seg denne kraftige antioksidanten på er derfor gjennom et daglig kosttilskudd.

Gurkemeie er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet Flex, som du akkurat nå kan få til halv pris – kun 199 kr!