Granateple er en eksotisk, rødlig frukt, som med unntak av navnet har svært lite til felles med epler. Den har et hardt, tørt skall, og inni er frukten delt opp i seks rom. Hvert av dem inneholder om lag 100 små frø, omgitt av et saftig, syrlig og velsmakende fruktkjøtt.

Man regner med at granateple opprinnelig stammer fra det gamle riket Persia, nåtidens Iran, og treet vokser i dag vilt fra Balkan til Himalaya. Granatepletrær har blitt dyrket av oss mennesker siden oldtiden, og i dag finner man frukthager med granateple i tropiske og subtropiske områder på alle verdens kontinenter.

Granatepletreet vokser seg mellom 6-8 meter høyt, og på grunn av dets store, røde blomster er miniatyrversjoner av treet populære både i japansk bonsai-tradisjon, og som stueplanter her i Norge.

Antioksidantbomben granateple

Granateple er en av de mest næringsrike fruktene vi kjenner til, og det er i fruktkjøttet og i juicen at alt det gode befinner seg. 100 gram granateple dekker 16 % av anbefalt daglig dose vitamin K, 12 % av dagsdosen for vitamin C, og 10 % for vitamin B9 (folat).

Likevel verdsettes granateplet først og fremst fordi det inneholder antioksidanter.

I 100 gram granateple er det hele 11,33 millimol (tilsvarer rett i overkant av 200 mg) antioksidanter, og i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt er det kun nyper (39,46 mmol) og valnøtter (20,97 mmol) som inneholder en høyere konsentrasjon av antioksidanter.

Fra fruktdisken til helsekostbutikker

Sammenlignet med andre populære frukter er granateplet å regne som en antioksidantbombe. Den inneholder 40 ganger mer antioksidanter enn navnebroren eplet, og 10 ganger mer antioksidanter enn man finner i appelsiner. Også kjente antioksidantkilder som blåbær, rødvin og grønn te må se seg slått av granateplet når det kommer til mengde pr. 100 gram.

I senere tid er granateple derfor blitt svært populært ikke bare i fruktdisken, men også innen helsekost og kosttilskudd.

Granateple er et av virkestoffene i kosttilskuddet ProstaCare.