Granateple er en eksotisk, rødlig frukt, som med unntak av navnet har svært lite til felles med epler. Den har et hardt, tørt skall, og inni er frukten delt opp i seks rom. Hvert av dem inneholder om lag 100 små frø, omgitt av et saftig, syrlig og velsmakende fruktkjøtt.

Man regner med at granateple opprinnelig stammer fra det gamle riket Persia, nåtidens Iran, og treet vokser i dag vilt fra Balkan til Himalaya. Granatepletrær har blitt dyrket av oss mennesker siden oldtiden, og i dag finner man frukthager med granateple i tropiske og subtropiske områder på alle verdens kontinenter.

Granatepletreet vokser seg mellom 6-8 meter høyt, og på grunn av dets store, røde blomster er miniatyrversjoner av treet populære både i japansk bonsai-tradisjon, og som stueplanter her i Norge.

Antioksidantbomben granateple

Granateple er en av de mest næringsrike fruktene vi kjenner til, og det er i fruktkjøttet og i juicen at alt det gode befinner seg. 100 gram granateple dekker 16 % av anbefalt daglig dose vitamin K, 12 % av dagsdosen for vitamin C, og 10 % for vitamin B9 (folat).

Likevel verdsettes granateplet først og fremst fordi det inneholder enorme menger polyfenoler (hovedsaklig elagitanniner og flavonoider) – kraftige antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår mot frie radikaler, og på den måten bidrar til å forebygge blant annet hjerte- og karsykdommer.

I 100 gram granateple er det hele 11,33 millimol (tilsvarer rett i overkant av 200 mg) antioksidanter, og i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt er det kun nyper (39,46 mmol) og valnøtter (20,97 mmol) som inneholder en høyere konsentrasjon av antioksidanter.

Sammenlignet med andre populære frukter er granateplet å regne som en antioksidantbombe. Den inneholder 40 ganger mer antioksidanter enn navnebroren eplet, og 10 ganger mer antioksidanter enn man finner i appelsiner. Også kjente antioksidantkilder som blåbær, rødvin og grønn te må se seg slått av granateplet når det kommer til mengde pr. 100 gram.

Forebygger alvorlige sykdommer

På grunn av sine mange antatt helsebringende egenskaper er granateple blitt svært populært ikke bare i fruktdisken, men også innen helsekost og kosttilskudd.

Det er gjort en rekke studier som viser at rikelig med granateple i kosten kan være med på å forebygge flere alvorlige sykdommer – som hjerte- og karsykdommer, demens, forskjellige typer kreft, Alzheimers og leddgikt.

I tillegg kan antioksidantene i granateple ha en positiv effekt på kolesterolet vårt.

Kan bremse utviklingen av prostatakreft

En av de mest oppsiktsvekkende studiene som er gjort på granateplet viste at frukten kan bidra til å bremse utviklingen av prostatakreft.

Granateple ser ut til å forlenge doblingstiden til enzymet PSA (prostata-spesifikt antigen), en viktig indikator for utviklingen av prostatakreft. Jo kortere doblingstiden til en manns PSA-nivåer er, jo større er risikoen for død som følge av prostatakreft.

Studien, gjort på 50 voksne menn som tidligere har blitt behandlet for prostatakreft, viste at ett glass granateplejuice om dagen økte doblingstiden til PSA fra 15 måneder til hele 54 måneder. Det kan ha enormt stor betydning for prostatakreftpasienter.

Granateple er et av virkestoffene i kosttilskuddet ProstaCare.