Fucoxanthin (staves også fukoxantin) er et naturlig brunt fargepigment som blant annet finnes i tang, tare og andre brunalger.

Det er dette fargepigmentet som gir tangen vi vanligvis finner langs norske steinstrender sin naturlige brunfarge, ved å dekke over grønnfargen den ellers ville fått fra klorofyllet i algen. Stoffet fungerer også som et hjelpepigment i fotosyntesen.

I likhet med den kraftige antioksidanten astaxanthin tilhører fucoxanthin en gruppe naturlige pigmenter som kalles karotenoider. Karotenoider er en samlebetegnelse på naturlige fettløselige, gule, oransje, brune eller røde fargestoffer som finnes i dyre- og planteriket. Det finnes over 600 ulike karotenoider i naturen.

Karotenoidene deles igjen opp i karotener og xantofyller, og fucoxanthin tilhører sistnevnte gruppe. Xantofyller er oksygenholdige, og kan derfor være med på å beskytte mot oksidativt stress både i planter og i menneskekroppen.

Fucoxanthin utnytter lagrede fettceller

Foruten å fungere som en antioksidant i kroppen ser fucoxanthin ut til å ha en positiv effekt på forbrenningen. Som følge av dette er fargepigmentet blitt et populært innholdsstoff i kosttilskudd for personer som ønsker å gå ned i vekt.

Det ser ut til å fungere ved at det får hvite fettceller til å oppføre seg som brune fettceller. Brunt fett forbrenner energien, heller enn å lagre den. Det hjelper med andre ord kroppen med å utnytte lagrede fettceller, og omdanner dem til energi i form av varmeproduksjon.

Det forskes fremdeles på hvor stor effekt fucoxanthin har, men studier har så langt vist lovende resultater. Blant annet viste en studie gjort i 2010 at inntak av stoffet Xhantigen, som består av fucoxanthin og granateplefrøolje, førte til et markant vekttap, og redusert kropps- og leverfett, hos overvektige premenopausale kvinner.

Japanske delikatesser

De spiselige brunalgene wakame og hijiki inneholder rikelige mengder fucoxanthin. Disse tareartene brukes i en rekke japanske retter, og spesielt i supper og salater.

I norsk kost er det derimot en mangelvare, og den enkleste måten å få i seg dette stoffet på er derfor gjennom kosttilskudd.

Fucoxanthin er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet MetaBurn.