Fenugreek (trigonella foenum-graecum), også kalt bukkehornkløver på norsk, er en ettårig plante i erteblomstfamilien som vokser i områdene rundt Middelhavet og i Sør-Asia.

Planten vokser seg inntil 60 cm høy, med lysegrønne blader og hvite blomster. Plantens frø er rombeformede, harde og har en gyllen farge. Disse frøene inneholder stoffet sotolon, som gir frøene sin karakteriske og kraftig aromatiske karrilukt.

India er verdens største produsent av fenugreek, men planten dyrkes kommersielt i store deler av verden – først og fremst i sør-asiatiske land, Egypt, Marokko, Tyrkia, Argentina, Spania og Frankrike.

Anvendt i mat og medisin i 6000 år

Fenugreek er en av de eldste medisinplantene vi kjenner til, og den er en av de mest verdsatte urtene i den indiske folkemedisinen «ayurveda» – en av verdens eldste medisinske systemer, som konsentrerer seg om de fire hovedområdene sinn, kropp, atferd og miljø.

Mennesker har benyttet seg av av planten i mat og medisin siden tidlig bronsealder, og i Irak er det funnet spor etter anvendelse av fenugreek datert til omkring år 4000 f.Kr. Den eldste kultiveringen vi kjenner til stammer fra Assyria i det sjuende århundre.

Gjennom historien har fenugreek blitt brukt som plantemedisin på alle verdens kontinenter, og frøene har vært anvendt i behandlingen av blant annet bronkitt, leddgikt, urolig fordøyelse, skader, luftveidplager, feber, infeksjoner og betennelser, samt som menstruasjonsdrivende middel.

Urten nevnes også i Ebers-papyrusen – et av de eldst bevarte medisinske dokumentene i verden, som daterer tilbake til rundt år 1550 f.Kr. – i sammenheng med å fremskynde fødsel.

Fenugreek inneholder kraftige antioksidanter

I dag er fenugreekfrø en populær ingrediens i karriretter og andre matretter, og også planten kan brukes som urt, krydder eller grønnsak. Planten er en populær ingrediens blant annet i det indiske, tyrkiske, persiske, egyptiske, eritreiske og etiopiske kjøkken.

Innen naturmedisin brukes fenugreek til å behandle en rekke symptomer og sykdommer – deriblant tap av appetitt, urolig mage, forstoppelse, åreforkalkning, muskelsmerter, høyt kolesterol, nyreplager, munnsår, hudinfeksjoner og kronisk hoste, samt lavt blodsukker blant personer med diabetes.

Fenugreek har vist seg å inneholde kraftige antioksidanter, som kan bidra til å beskytte kroppen mot frie radikaler og betennelsene de fører med seg.

På grunn av sine tilsynelatende naturlig helbrende egenskaper er frøene i senere tid blitt en populær ingrediens i naturlige kosttilskudd.

Fenugreek er et av virkestoffene i kosttilskuddet ProstaCare.