Chili er en plante i paprikaslekten, underlagt søtvierfamilien, som opprinnelig stammer fra Mexico. Der har chili vært en del av kosten i tusener av år, og ordet chili har sine røtter i det meksikanske språket Nahuatl.

Chili er verdens mest brukte krydder, og antas å brukes daglig av så mye som to tredjedeler av jordens befolkning. I Norge er jalapeño, spansk pepper og habanero noen av de mest brukte variantene i matlaging. Den indiske varianten naga jolokia regnes for å være verdens sterkeste.

I dag brukes ordet chili for å beskrive både chilifrukten og det sterke krydderet, samt som en forkortelse av matretten chili con carne.

Chili stimulerer blodsirkulasjonen

Chili inneholder kun små mengder A-, B- og C-vitamin, men er derimot svært rik på antioksidanter. Et jevnlig inntak antas å kunne ha en positiv effekt på både blodtrykket og kolesterolet, og kan bidra til å forhindre blodpropp ved å stimulere blodsirkulasjonen.

Det finnes over 200 varianter av frukten, som til tross for at den kalles chilipepper ikke er en peppervariant. De kommer i forskjellige farger, størrelser og styrke, men felles for dem alle er den sterke, brennende smaken. Og jo mindre frukten er, jo sterkere er smaken.

Styrken på chillipepperet måles i såkalte Scoville-enheter (SHU – Scoville Heat Units). Scovilleskalaen går fra 0 SHU-enheter (mild paprika) til om lag 16 millioner (ren capsaicin).

Capsaicin øker forbrenningen

Det aktive virkestoffet i chili kalles capsaicin. Det er dette stoffet som fastsetter de forskjellige chilivariantenes styrke, og som virker enormt sterkt for alle pattedyr, mennesker inkludert.

Capsaicin stimulerer nervene i huden og tungen som normalt reagerer på varme og smerte, og får dermed hjernen til å reagere som om det brenner. Denne effekten er grunnen til at capsaicin er hovedingrediensen i pepperspray.

En kjærkommen bieffekt av capsaicin er at stoffet produserer varme, og ser ut til å utløse en termodynamisk forbrenning. Dette kan føre til økt hjertefrekvens og stoffskifte, noe som hjelper kroppen med å forbrenne flere kalorier. Forskere er uenige om hvor stor effekten av capsaicin er, men det dukker stadig opp studier som bygger opp under de positive effektene av chili.

Derfor inneholder flere av dagens kosttilskudd for personer som ønsker å gå ned i vekt chili, og det kraftige virkestoffet capsaicin.

Chili er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet MetaBurn.