Chili er en plante i paprikaslekten, underlagt søtvierfamilien, som opprinnelig stammer fra Mexico. Der har chili vært en del av kosten i tusener av år, og ordet chili har sine røtter i det meksikanske språket Nahuatl.

Chili er verdens mest brukte krydder, og antas å brukes daglig av så mye som to tredjedeler av jordens befolkning. I Norge er jalapeño, spansk pepper og habanero noen av de mest brukte variantene i matlaging. Den indiske varianten naga jolokia regnes for å være verdens sterkeste.

I dag brukes ordet chili for å beskrive både chilifrukten og det sterke krydderet, samt som en forkortelse av matretten chili con carne.

Rik på antioksidanter

Chili inneholder kun små mengder A-, B- og C-vitamin, men er derimot svært rik på antioksidanter.

Det finnes over 200 varianter av frukten, som til tross for at den kalles chilipepper ikke er en peppervariant. De kommer i forskjellige farger, størrelser og styrke, men felles for dem alle er den sterke, brennende smaken. Og jo mindre frukten er, jo sterkere er smaken.

Styrken på chillipepperet måles i såkalte Scoville-enheter (SHU – Scoville Heat Units). Scovilleskalaen går fra 0 SHU-enheter (mild paprika) til om lag 16 millioner (ren capsaicin).

Chili er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet MetaBurn.