Stornesle (urtica dioica), bedre kjent som brennesle, er en flerårig plante i neslefamilien som vokser vilt i hele verden, med unntak av tropiske deler av Afrika og polarområdene.

Neslefamilien omfatter om lag 2600 arter, men i Norge er de eneste brenneslene som vokser vilt artene stornesle, smånesle og husfred. Pollenanalyser har påvist en forekomst av stornesle i Norge så langt tilbake som i den eldre steinalder, mellom år 9000 og 8300 f.Kr.

Storneslen vokser seg mellom 30 cm og to meter høy, og er en svært vanlig urt i Norge. Den vokser i næringsrik jord, og ofte i nærheten av bebyggelse. Neslens mørkegrønne blader er 3-16 cm lange, sagtakkede og dekket med stive hår som brenner dersom huden vår kommer i kontakt med dem.

Brennesle i mat og drikke og tekstiler

Selv om brenneslen av mange anses å være et plagsomt ugress, har den i årtusener blitt benyttet av mennesker i alt fra mat og drikke til tekstiler.

Innen tekstiler har brenneslen spilt en betydelig rolle gjennom historien. I Danmark har man funnet likkleder laget av brennesle som dateres til bronsealderen, mellom år 3000 og 2000 f.Kr. Europeere og indianere brukte brennesle for å lage seilduker, striesekker, fiskesnører og fiskegarn, og under første verdenskrig brukte det tyske imperiet nesler som erstatning for bomull i soldatenes uniformer.

I tillegg har brennesle i lang tid vært en populær krydderurt og ingrediens i blant annet supper og te.

Proppfull av vitaminer, mineraler og antioksidanter

Brenneslen er naturlig rik på vitaminer og mineraler, og har i tillegg et høyere innhold av antioksidanter enn mange frukter og bær. Derfor er urten den dag i dag svært populær innen naturmedisin.

De vanligste metodene for å innta brennesle er som suppe eller te, eller å ta det som kosttilskudd.

Brennesle er et av virkestoffene i kosttilskuddet ProstaCare.