Stornesle (urtica dioica), bedre kjent som brennesle, er en flerårig plante i neslefamilien som vokser vilt i hele verden, med unntak av tropiske deler av Afrika og polarområdene.

Neslefamilien omfatter om lag 2600 arter, men i Norge er de eneste brenneslene som vokser vilt artene stornesle, smånesle og husfred. Pollenanalyser har påvist en forekomst av stornesle i Norge så langt tilbake som i den eldre steinalder, mellom år 9000 og 8300 f.Kr.

Storneslen vokser seg mellom 30 cm og to meter høy, og er en svært vanlig urt i Norge. Den vokser i næringsrik jord, og ofte i nærheten av bebyggelse. Neslens mørkegrønne blader er 3-16 cm lange, sagtakkede og dekket med stive hår som brenner dersom huden vår kommer i kontakt med dem.

Brennesle i mat og drikke, tekstiler og medisin

Selv om brenneslen av mange anses å være et plagsomt ugress, har den i årtusener blitt benyttet av mennesker i alt fra mat og drikke til medisin og tekstiler.

I oldtidens Egypt brukte man blant annet urten som naturlig smertelindring for leddgikt og lumbago. Gjennom historien har en rekke forskjellige kulturer brukt neslen til å kurere plager som såre føtter, hevelser, neseblod, lungebetennelse, nyre- og urinveissykdom, astma, munnsår, utmattelse, revmatisme og hudinfeksjoner, samt som motgift for insektsstikk.

Også innen tekstiler har brenneslen spilt en betydelig rolle gjennom historien. I Danmark har man funnet likkleder laget av brennesle som dateres til bronsealderen, mellom år 3000 og 2000 f.Kr. Europeere og indianere brukte brennesle for å lage seilduker, striesekker, fiskesnører og fiskegarn, og under første verdenskrig brukte det tyske imperiet nesler som erstatning for bomull i soldatenes uniformer.

I tillegg har brennesle i lang tid vært en populær krydderurt og ingrediens i blant annet supper og te.

Proppfull av vitaminer, mineraler og antioksidanter

Brenneslen er naturlig rik på vitaminer og mineraler, og har i tillegg et høyere innhold av antioksidanter enn mange frukter og bær. Den anses derfor å være en helsebringende urt, og er den dag i dag svært populær innen naturmedisin.

Fordi den inneholder kraftige antioksidanter kan det være fordelaktig å ta brennesle for å motvirke betennelsessykdommer som revmatisme og leddgikt. I tillegg brukes brennesle i behandlingen av blant annet urinveisplager, anemi, dårlig blodsirkulasjon, forstørret milt, diabetes, magesyre, diaré, astma og eksem, samt som et blodrensende middel.

Brennesle ser ut til å være spesielt nyttig for menn, da den kan dempe symptomer på godartet prostatahyperplasi og motvirke vannlatingsproblemer som urinering om natten, hyppig eller smertefull vannlating og irritabel blære.

De vanligste metodene for å innta brennesle er som suppe eller te, eller å ta det som kosttilskudd.

Brennesle er et av virkestoffene i kosttilskuddet ProstaCare.