Bidronninggele er et melkehvitt sekret som utvinnes fra kjertler i hodet til arbeidsbiene i en bikube. Det er dette stoffet som avgjør hvilke bielarver som skal utvikle seg til å bli dronninger.

Alle bielarver er genetisk like av natur når de klekkes, og de første tre dagene fores alle på bidronninggele. Dersom bikuben trenger en ny dronning velger arbeidsbiene ut en håndfull bielarver, og fortsetter å fore disse med geleen.

Dronningen som velges ut spiser utelukkende bidronningele hele livet.

Geleen gjør ikke bare at larvene utvikles raskere – en dronningbie er ferdig utviklet etter 15,5 dager mot 21 dager for vanlige bier – den er også skyld i at dronningbiene vokser seg dobbelt så store som vanlige bier, utvikler store, fungerende eggstokker (arbeidsbier er ufruktbare) som kan produsere tusenvis av egg og at de kan leve i så lenge som fem til seks år. Til sammenligning lever arbeidsbier og droner i om lag to måneder.

Forskere antar at disse endringene i all hovedsak skyldes ett spesifikt protein, kalt royalisin.

Næringsrikt naturstoff

De overnevnte egenskapene i bier var årsaken til at bidronninggele ble et populært kosttilskudd i Europa på 1950-tallet, og at den næringsrike væsken historisk sett har blitt brukt som et naturmiddel i østlig medisin i århundrer.

Bidronninggele er et svært næringsrikt naturstoff, og inneholder om lag 65-70% vann, 12-15% protein, 10-15% sukkerarter (hovedsakelig glukose og fruktose), 3-6% fett og mindre mengder av en rekke vannløselige vitaminer, mineraler og aminosyrer.

Populært blant kvinner i overgangsalderen

I senere tid er bidronninggele blitt et populært kosttilskudd blant kvinner i overgangsalderen, men ammende og gravide frarådes derimot å ta tilskudd av geleen.

PS! Personer med pollenallergi eller andre bierelaterte allergier bør ikke ta tilskudd med bidronninggele uten å konsultere lege, da det naturlig nok kan være rester av pollen i sekretet.

Bidronninggele er et av innholdsstoffene i kosttilskuddet MenoCare.