Bidronninggele er et melkehvitt sekret som utvinnes fra kjertler i hodet til arbeidsbiene i en bikube. Det er dette stoffet som avgjør hvilke bielarver som skal utvikle seg til å bli dronninger.

Alle bielarver er genetisk like av natur når de klekkes, og de første tre dagene fores alle på bidronninggele. Dersom bikuben trenger en ny dronning velger arbeidsbiene ut en håndfull bielarver, og fortsetter å fore disse med geleen.

Dronningen som velges ut spiser utelukkende bidronningele hele livet.

Geleen gjør ikke bare at larvene utvikles raskere – en dronningbie er ferdig utviklet etter 15,5 dager mot 21 dager for vanlige bier – den er også skyld i at dronningbiene vokser seg dobbelt så store som vanlige bier, utvikler store, fungerende eggstokker (arbeidsbier er ufruktbare) som kan produsere tusenvis av egg og at de kan leve i så lenge som fem til seks år. Til sammenligning lever arbeidsbier og droner i om lag to måneder.

Forskere antar at disse endringene i all hovedsak skyldes ett spesifikt protein, kalt royalisin.

Styrkende, stimulerende og oppløftende

De overnevnte egenskapene i bier var årsaken til at bidronninggele ble et populært kosttilskudd i Europa på 1950-tallet, og at den næringsrike væsken historisk sett har blitt brukt som et naturmiddel i østlig medisin i århundrer.

Bidronninggele er et svært næringsrikt naturstoff, og inneholder om lag 65-70% vann, 12-15% protein, 10-15% sukkerarter (hovedsakelig glukose og fruktose), 3-6% fett og mindre mengder av en rekke vannløselige vitaminer, mineraler og aminosyrer.

Til tross for begrenset forskning har flere studier antydet at geleen kan ha en rekke positive effekter i menneskekroppen, om enn ikke på langt nær så dramatiske som hos bier.

Bidronninggele anses å være et adaptogen som virker styrkende, stimulerende og oppløftende. Og der vitenskapelige bevis fremdeles mangler, støttes disse virkningene av et mangfold av mennesker som har rapportert økt velvære større fysisk ytelse, bedre hukommelse, større selvtillit og mindre tretthet etter at de begynte å ta tilskudd med bidronninggele.

Bidronninggele kan dempe plager i overgangsalder

I tillegg til en generell følelse av økt velvære har studier vist at bidronninggele kan bidra til å senke kolesterol- og triglyseridnivåene i blodet, samt redusere blodsukkeret hos ellers friske mennesker.

Stoffet ser også ut til å kunne ha en antibiotisk og bakteriehemmende virkning i kroppen, og kan i tillegg være nyttig i behandlingen av personer med depresjon.

I senere tid er bidronninggele blitt et populært kosttilskudd for kvinner, og antas å kunne bidra til å øke fertiliteten, dempe premenstruelle symptomer og redusere plager forbundet med overgangsalder – deriblant hetetokter. Ammende og gravide frarådes derimot å ta tilskudd av geleen.

PS! Personer med pollenallergi eller andre bierelaterte allergier bør ikke ta tilskudd med bidronninggele uten å konsultere lege, da det naturlig nok kan være rester av pollen i sekretet.

Bidronninggele er et av innholdsstoffene i kosttilskuddet MenoCare.