Astaxanthin er kjent for å være en av verdens kraftigste antioksidanter, og tilhører en gruppe naturlige pigmenter som kalles karotenoider. Karotenoider er en samlebetegnelse på naturlige fettløselige, gule, oransje, brune eller røde fargestoffer som finnes i dyre- og planteriket. Det finnes over 600 ulike karotenoider i naturen.

Astaxanthin er med andre ord et naturlig fargestoff, og det er dette stoffet som er ansvarlig for rødfargen til villfisk som laks og ørret, samt en rekke skalldyr. Reker, krabber, krill og hummer får alle sin rødfarge fra nettopp dette stoffet.

Disse sjødyrene lever av en diett basert på plankton og alger som inneholder store mengder astaxanthin, noe som gjør at disse dyrene også selv er rike kilder til den kraftige antioksidanten.

En kraftig antioksidant

Antioksidanter er kjemiske stoffer som motvirker oksidativt stress – celleskader som skjer på grunn av frie radikaler i kroppen. Astaxanthin er en av de kraftigste antioksidantene vi kjenner til, og har vist seg å være opptil 550 ganger mer effektiv til å stoppe celleskader enn for eksempel Vitamin E.

Astaxanthin er et oksygenrikt karotenoid, og fargestoffets kjemiske struktur og oppbygning gjør at det effektivt kan nøytralisere forskjellige reaktive oksygenforbindelser som dannes i planter, dyr og mennesker.

Studier har i tillegg vist at astaxanthin kan være bra for hudens fuktighet og elastisitet, og beskytte den fra UV-stråling.

Hvor kommer astaxanthin fra?

Det finnes både naturlige og syntetiske kilder til astaxanthin. I naturen finner man stoffet i blant annet laksefisk, krepsdyr, krill, dypvannsreker, plankton og alger.

Ferskvannsalgen Haematococcus pluvialis er den arten som inneholder den høyeste konsentrasjonen av fargepigmentet. Av én kg tørr biomasse kan man utvinne 40 gram. En av fordelene med denne algen er at bestanden dobles hver uke, så man vil alltid ha en endeløs forsyning av råmateriale.

Fargestoffet brukes i dag innen akvakultur og fiskeoppdrett, såvel som i kosmetikk og helsekostprodukter.

Astaxanthin er ett av innholdsstoffene i kosttilskuddet Polarkrill.