Det kan være mange grunner til at du har lettere søvnproblemer, at du sliter med å få sove eller våkner ofte om natten.

Ofte skyldes de lettere søvnproblemene dine feil du gjør selv, og dårlige uvaner du har skaffet deg, men heldigvis er disse ofte enkle å rette opp i.

Fra å sove ved siden av en lysende dataskjerm til å sove for mye i helgene – her er 13 vanlige feil du gjør som kan være skyld i søvnproblemene dine:

1Du har et sporadisk søvnmønster

Kroppen din foretrekker rutine, så hvis du legger deg til forskjellige tider hver kveld vil ikke nødvendigvis kroppen være klar for å sove når du er det. Prøv å hold deg til en fast leggetid, slik at kroppen din henger med på notene.

2Du legger deg med full blære

Mange av oss liker å ta et glass vann før vi legger oss, men å slukke tørsten rett før sengetid kan faktisk bidra til å holde deg våken. Hvis du vil unngå å måtte stå opp for å tisse midt på natten lønner det seg å ikke drikke noe den siste timen eller to før du legger deg.

3Du sitter på Facebook til lagt på natt

Lyset fra dataskjermen stimulerer hjernen din fordi det er så sterkt. Dersom du ønsker å sove bedre bør du unngå å sitte på laptopen eller mobilen rett før du skal legge deg, og heller gi deg selv tid til å roe ned uten elektronikk. Etter en stund vil du merke at du faller lettere i søvn.

4Du leser på senga

Dersom du har brukt det siste tiåret på å lese på senga vil kroppen din være vant til det. Prøver du da å legge deg uten å lese kan du få problemer. Venn deg av med denne vanen, og les heller et par kapitler av en god bok litt tidligere på kvelden.

5Du har en alarmklokke med sterkt lys

Flere og flere av oss bruker mobilen som alarmklokke, men dersom du fortsatt sverger til den gamle klokkeradioen kan det lønne seg å stille ned lyset på displayet. For at du skal få best mulig søvn bør soverommet være så mørkt som mulig.

6Du sover på en dårlig madrass

En god madrass hjelper deg å få en dyp og god søvn, uten fjærer og klumper som graver seg inn i ryggen din. En god madrass kan være dyrt, men dersom din gamle madrass forstyrrer nattesøvnen din er det en investering du absolutt bør unne deg.

7Du legger deg på full mage

Når du spiser rett før du legger deg rekker ikke kroppen din å fordøye maten. Det betyr at den må jobbe overtid for å få i gang fordøyelsen, og du blir liggende våken. For å forhindre at fordøyelsen holder deg våken bør du unngå å spise noe de siste to timene før du legger deg.

8Du trener sent på kvelden

Trening gir deg energi, gjerne i flere timer etter fullført økt. Da sier det seg selv at det er vanskelig å sove rett etter trening. Sørg for å ikke trene de siste tre timene før du skal legge deg, slik at kroppen får tid til å roe seg ned. Og aller best er det å trene om morgenen før jobb.

9Du har kalde føtter

Det høres kanskje merkelig ut, men kalde føtter kan holde deg våken om nettene. Dersom du ikke liker å pakke føttene inn under dyna kan det lønne seg å sove med sokker. Det holder blodsirkulasjonen i gang, og bidrar til å dysse deg i søvn.

10Du har ingen fast sengerutine

Visste du at du faktisk kan signalisere til kroppen din at det er tid for å ta kvelden? Skaff deg en fast rutine med tannpuss, ansiktsvask og toalettbesøk, og etterhvert vil kroppen din begynne å forberede seg for senga når det er tid for å legge seg.

11Du drikker kaffe på kveldstid

For de aller fleste er kaffen et nødvendig hjelpemiddel for å våkne om morgenen, men mange faller også for fristelsen av å ta seg en kopp kaffe på kveldstid. Resultatet er økt puls og våkne netter. Dropp kaffe på kvelden, og er det helt nødvendig så velg en koffeinfri variant.

12Du teller sauer

Hvis du ikke får sove er det nytteløst å bli liggende i senga, og det hjelper ikke å telle sauer. Kom deg opp, og gjør noe dagligdags og kjedelig. Betal regninger eller rydd ut av oppvaskmaskinen, og før du vet ordet av det vil du være halvveis inn i drømmeland.

13Du har feil sovestilling

Våkner du ofte opp med sår rygg, skuldre eller nakke? Da er sjansen stor for at sovestillingen din er feil for deg. Sovestillingen «Sleeping Beauty», hvor du sover på siden, anses å være den beste for folk flest. Denne stillingen skal være den mest naturlige for ryggraden din.

DreamWell

DreamWell kombinerer fire naturlige urter – humle, kamomille, lavendel og sitrusekstrakt – med mineralet magnesium. Dette viktige mineralet bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.